PROSTOTRGOVINSKI SPORAZUM

Kapital 
bi privatiziral 
vse državno

Objavljeno: 05.01.2016 08:18Posodobljeno: 05.01.2016 08:18

Med Evropsko unijo in ZDA poteka vrsta pogajanj, ki so temelj ustanovitve največjega prostotrgovinskega območja na svetu.

  • Protesti so potekali tudi v Ljubljani. Foto: Aleš Černivec

LJUBLJANA – Pogajanja, na podlagi katerih želijo vzpostaviti največje prostotrgovinsko območje na svetu in potekajo že nekaj časa, so zdaj še posebno intenzivna. Megalomanski projekt Čezatlantsko partnerstvo za trgovino in vlaganja (TTIP) naj bi zbližal oziroma utrdil gospodarske stike ZDA in EU. S tem naj bi se uprli čedalje močnejšim gospodarstvom vzpenjajočih se držav, kot sta Kitajska in Brazilija.

Sporazum se osredotoča predvsem na odstranjevanje tehničnih ovir, poenotenje predpisov o varovanju intelektualne lastnine ter na določila za reševanje sporov. ZDA in EU skupaj ustvarita kar polovico svetovnega BDP in nadzorujeta polovico gospodarstva na svetu, drug drugemu sta največja gospodarska partnerja, njun trg poganja 800 milijonov potrošnikov in je vreden 800 milijard evrov. Hkrati potekajo še obsežnejša pogajanja pod kratico TISA (Sporazum o trgovanju s storitvami), ki poleg ZDA in EU združuje 50 držav.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.