DAN D

Kangler z univerzijado državi zavezal roke?

Objavljeno 16. februar 2012 08.40 | Posodobljeno 16. februar 2012 08.43 | Piše: Aleš Andlovič

Odpoved projekta v Mariboru bi bila najracionalnejša.

Srečko Vilar je razkril, da bi organizacija univerzijade stala skoraj 18 milijonov evrov (foto: Tadej Regent).

MARIBOR – Čeprav je dan D za odločitev o zimski olimpijadi, ki naj bi bila prihodnje leto na obronkih Pohorja, že davno minil, še vedno ni jasno, ali bodo športniki študentje z vseh vetrov leta 2013 zares zakorakali v Maribor. »Dokončna odločitev še vedno ni padla,« je dejal predsednik organizacijskega komiteja Tone Vogrinec. Čas neusmiljeno teče in iztekel se je rok, ki so si ga mariborski organizatorji zadali kot skrajnega za sprejem izziva ali dokončno odpoved. Da je prestavljanje skrajnih rokov iz meseca v mesec le zatiskanje oči, čivkajo že vrabci na strehah. Nerealno je pričakovati izvedbo univerzijade, ko pa so celo mariborski mestni svetniki dvignili roke od projekta, ki si ga je zadal župan Franc Kangler. Vendar država še ni rekla zadnje besede in si je vzela še nekaj časa za razmislek o pogoltnem projektu.

Vse se seveda vrti okrog denarja. Da mariborski svetniki svojega mesta niso želeli do ušes zadolžiti le zato, da bi izvedli univerzijado, je jasno. Zato so odločitev (bolje rečeno odpoved) preložili na pleča države, ki naj bi za drugorazredno športno tekmovanje odštela celih 30 milijonov evrov. Toda nova vlada s prvakom SDS Janezom Janšo je že napovedala še tesnejše zategovanje pasu pri izdatkih iz državne blagajne. Iz krogov blizu novi vladi je namreč slišati, da ni niti najmanj navdušena nad financiranjem univerzijade. In če naj bi slovenska država prihodnje leto priredila še evropsko prvenstvo v košarki, bo eden od projektov skoraj zagotovo padel v vodo. In glede na pomembnost obeh tekmovanj je povsem jasno, kateri bi to lahko bil.

Usodni da ali ne države?

Mariborski organizatorji od države pričakujejo 30 milijonov evrov, a ministrstvo za šolstvo in šport je v prireditev pripravljeno investirati komaj 12,5 milijona evrov (in tri milijone plačila organizacijskih pravic). Sicer so na šolskem ministrstvu zares prejeli pobudo za sofinanciranje vrtoglavih 30 milijonov, a odločitve še niso sprejeli. In če bo država dahnila usodni ne k sofinanciranju univerzijade, kdo lahko odpove organizacijo? Izvedeli smo, da to lahko stori le Susa (Slovenska univerzitetna športna zveza) skupaj s partnericami, občinami Maribor, Ruše in Zreče. In koliko bo slovenski davkoplačevalski žep stala morebitna odpoved? Sicer naj pogodba o organizaciji univerzijade ne bi predvidevala pogodbene kazni, a Fisu (Mednarodna univerzitetna športna zveza) naj bi že zagrozila s tožbami pred športnim razsodiščem v Lozani.

Direktor družbe Univerziada 2013 Srečko Vilar je razkril, da bi organizacija stala skoraj 18 milijonov evrov. Poltretji milijon bi ustvarili z lastno dejavnostjo (prihodki od namestitev športnikov in marketinških aktivnosti), tako da za organizacijo potrebujejo še 15,5 milijona evrov. Manj kot leto pred napovedanim začetkom iger so organizatorji znova spremenili vrednosti štirih najnujnejših naložb: prenove ledne dvorane na Taboru, ureditve tekaškega poligona pod Pohorjem, gradnje cevovoda Drava–Pohorje in rekonstrukcije dvorane Lukna za potrebe umetnostnih drsalcev. Čeprav so še novembra lani trdili, da bodo stale 15 milijonov evrov, so vrednost štirih naložb zdaj skrčili na 10,6 milijona. Da bi projekt res zmogla tudi država, pa bi ga bi bilo treba še dodatno skrčiti.

Deli s prijatelji