KAZEN

Kampirate na črno? To vas bo udarilo po žepu

Objavljeno: 30.07.2017 09:45Posodobljeno: 30.07.2017 09:45

Pod pojmom kampiranje se razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja.

LJUBLJANA – Zakon o varstvu javnega reda in miru določa tudi prekršek zaradi nedovoljenega kampiranja. Za kampiranje na mestih, ki za to niso namenjena, je predpisana globa v višini 83,45 evra. Letos je sicer policija zabeležila samo eno tovrstno kršitev, v istem obdobju lani pa štiri.

Prepoved kampiranja na mestih, ki temu niso namenjena, in prekršek, ki se nanaša na nedovoljeno kampiranje, določa zakon o varstvu javnega reda in miru v svojem 18. členu, so pojasnili pri policiji. Pod pojmom kampiranje se pri tem razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. 

Ni pa prekršek parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru, saj gre v tem primeru za začasno ustavitev med potovanjem in ne za kampiranje. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom, denimo če se taborniki ali skavti dogovorijo s kmetom za taborjenje na njegovem travniku.

Samoupravne lokalne skupnosti sicer lahko s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju, pristojnost za nadzor nad spoštovanjem tega člena pa ima poleg policije tudi občinsko redarstvo, so še navedli.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja