KAZEN

Kampirate na črno? To vas bo udarilo po žepu

Objavljeno 30. julij 2017 11.45 | Posodobljeno 30. julij 2017 11.45 | Piše: STA, Mo. S.

Pod pojmom kampiranje se razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja.

Pri nas je veliko kampov, ki so odlična izhodišča za kolesarske in pohodniške pustolovščine.

LJUBLJANA – Zakon o varstvu javnega reda in miru določa tudi prekršek zaradi nedovoljenega kampiranja. Za kampiranje na mestih, ki za to niso namenjena, je predpisana globa v višini 83,45 evra. Letos je sicer policija zabeležila samo eno tovrstno kršitev, v istem obdobju lani pa štiri.

Prepoved kampiranja na mestih, ki temu niso namenjena, in prekršek, ki se nanaša na nedovoljeno kampiranje, določa zakon o varstvu javnega reda in miru v svojem 18. členu, so pojasnili pri policiji. Pod pojmom kampiranje se pri tem razume taborjenje, postavljanje šotorišč ali drugih zasilnih objektov z namenom začasnega prenočevanja. 

Ni pa prekršek parkiranje avtodoma na urejenem parkirnem prostoru, saj gre v tem primeru za začasno ustavitev med potovanjem in ne za kampiranje. Prav tako ni prekršek taborjenje na zasebni površini v skladu z medsebojnim dogovorom, denimo če se taborniki ali skavti dogovorijo s kmetom za taborjenje na njegovem travniku.

Samoupravne lokalne skupnosti sicer lahko s svojimi predpisi določijo pogoje, območja in red kampiranja na svojem območju, pristojnost za nadzor nad spoštovanjem tega člena pa ima poleg policije tudi občinsko redarstvo, so še navedli.

Deli s prijatelji