SPREMEMBE

Kako bo Durs v prihodnje iskal neplačnike

Objavljeno 07. julij 2014 16.15 | Posodobljeno 07. julij 2014 16.15 | Piše: T. L.

Po novem se obeta e-opominjanje o neporavnanih davčnih obveznostih.

Na Dursu zanikajo, da dolžnikov ne pošiljajo v stečaj.

LJUBLJANA – Po novem bo Davčna uprava RS (Durs) o neplačanih davčnih obveznostih opominjali tudi prek portala eDavki. V prehodnem obdobju, do konca avgusta, bodo opomini za neporavnane obveznosti zavezancem posredovani tako po klasični poti kot prek portala eDavki, so sporočili dacarji. S 1. septembrom pa bodo vsi ti zavezanci opomine prejemali le še po portalu eDavki.

To velja za zavezance, ki so vključeni v sistem eVročanja, in sicer fizične osebe, ki so (ali še bodo) vložile pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov, ter vse pravne osebe in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost.

Elektronski naslov sporočite čim prej

»Zavezance pozivamo, da nam za namen dodatnega obveščanja o prejemu opomina prek portala eDavki sporočijo elektronski naslov, kar uredijo prek portala eDavki s posebnim obrazcem,« opozarjajo pri Dursu. Ker se prehodno obdobje pošiljanja opominov po klasični poti in prek portala eDavki izteče konec avgusta, priporočajo, da elektronski naslov za obveščanje sporočijo čim prej, zaradi prvih septembrskih opominov pa najpozneje do 31. avgusta.

Ureditev podatkov o prejemnikih elektronske pošte na Dursu priporočajo še posebej v tistih primerih, ko v imenu zavezanca do eDavkov dostopa pooblaščenec in zavezanec zato prek portala eDavki ne bo mogel videti, da je opomin prejel. Če si bo zavezanec s pristopnico za elektronsko prejemanje dokumentov uredil podatke o prejemnikih elektronske pošte in ob tem navedel svoj elektronski naslov, bo obvestilo o prejemu opomina na eDavke prejel tudi na svoj elektronski naslov. Pri tem opozarjajo, da bodo zavezanci, ki so vključeni v sistem eVročanja, ne glede na to, ali so sporočili elektronski naslov za dodatno obveščanje ali ne, prejeli opomin v portal eDavki. Dodajajo, da se lahko elektronski naslovi prejemnikov obvestil spreminjajo prek sistema eDavki kadar koli.

Kot je znano, začne davčni organ zoper zavezanca, ki zapadlih obveznosti ne plača v predpisanem roku, postopek davčne izvršbe. Ne glede na to, da zakonodaja ne predpisuje opominjanja, se v praksi pred vsakim začetkom davčne izvršbe zavezancu pošlje opomin, še sporočajo iz Dursa. 

Deli s prijatelji