POJASNILO

Janković: Očitke zavračam, odstopil ne bom

Objavljeno 09. januar 2013 14.09 | Posodobljeno 09. januar 2013 14.38 | Piše: Mo. S.

Ljubljanski župan trdi, da se njegovo premoženje ni povečalo.

Zoran Janković

LJUBLJANA – Ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije (PS) Zoran Janković je na novinarski konferenci zavrnil vse očitke, ki jih je v zvezi z njegovim premoženjem ugotovila Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

»Bil sem na sestanku na komisiji, sam. Na vsako vprašanje so dobili odgovor. Vse, kar se dotika poslovanja MOL, je zakonito in transparentno, imam vse dokumente, tudi s seboj, in jih lahko pokažem,« je povedal uvodoma. Nekorektno se mu zdi, da mu pravijo, da podatkov o svojem premoženju ni podal, saj sam pravi, da jih je.

Okoriščanja z javnimi sredstvi ni bilo

Poudaril je še, da je komisija pri njem ugotovila sum korupcijskih tveganj, korupcije same pa ne: »Pri meni ni nobene korupcije in nobenega okoriščanja z javnimi sredstvi,« trdi in dodaja, da v njegovem primeru ne gre niti za nesorazmerno povečanje premoženja, saj je to ves čas enako. Zato premoženjskega stanja tudi ni prijavil.

»Ne vem, kako se oprati suma korupcijskega tveganja. Ko reče Klemenčič, naj odstopim, se sprašujem drugo: kako pa naj dokažem, da imam prav?« je dejal. Komisijo je pozval, naj natančno opredeli, kje naj bi ravnal koruptivno.

Ob tem je spomnil na hišno preiskavo, v katero je po njegovem vpletena tudi KPK, in na to, da so vse predmete, ki so jih takrat njemu in njegovi družini zasegli, že dobili nazaj.

Odstopil ne bo

Zaradi ugotovitev KPK ne bo odstopil, mu je pa žal za svojo družino in sodelavce, ki trpijo. Ob tem upa, da bo komisija vendarle ugotovila, da ni nič narobe, saj mu očita le to, da ni prijavil sprememb svojega premoženja.

Bančni podatki, ki jih je zbrala komisija, kažejo, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 dalje na svoje bančne račune v Sloveniji skupno prejel 2,99 milijona evrov. Od tega je približno 2,4 milijona evrov nakazil, ki niso povezana z rednim osebnim dohodkom. (STA)

 

Deli s prijatelji