NEUSTREZNA HIGIENA

Inšpekcija zaprla obrat znane slovenske mesarije

Objavljeno: 24.01.2018 09:59

Težave s higieno in druge nepravilnosti so se ponavljale dlje časa.

LJUBLJANA – Proizvodnja v podjetju Mesnine dežele Kranjske (MDK) v ljubljanskem Zalogu od ponedeljka stoji. Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je namreč obrat zaradi »ponavljajočih se težav z zagotavljanjem higiene prostorov, z vzdrževanjem prostorov in opreme ...« začasno, natančneje za en mesec, zaprla, poroča Dnevnik.

Ugotovili so resne pomanjkljivosti

Povezane vsebine

Inšpektorji so se za to potezo po pisanju časnika odločili, ker so od junija lani v tem obratu za proizvodnjo svežega in pakiranega mesa ugotavljali resne pomanjkljivosti pri zagotavljanju minimalnih higiensko tehničnih zahtev, pomanjkljivosti pri vzdrževanju infrastrukture in opreme ter resne neskladnosti pri izvajanju sistema notranjega nadzora.

Inšpektorji so v zadnji sedmih mesecih MDK izdali več ureditvenih odločb in odločb o prepovedi dejavnosti oziroma prepovedi uporabe posameznih prostorov in živil. Nanašale so se na hlev, klavnico, prostore za živino, pralnico prevoznih sredstev za prevoz živine, črevarno, vamparno, prostore za proizvodnjo poltrajnih izdelkov, sanitarije, garderobe ...

Mesarija z dolgo tradicijo

Začetki MDK segajo v leto 1881, ko so v Ljubljani zgradili klavnico, leta 1953 pa so ji dodali obrat za predelavo mesa. Leta 1966 se je družba priključila trgovskemu podjetju Mercator, 1995 je dobila sedanje ime, leta 2003 pa jo je prevzela družba Kras iz Sežane, ki slovi po proizvodnji pršuta.

Pridelali skoraj dva milijona evrov izgube

Podjetje MDK, katerega najpomembnejši kupci končnih izdelkov so večje trgovske družbe, se spopada tudi s finančnimi težavami. V letu 2016 je namreč pridelalo 1,8 milijona evrov izgube.

Še vedno je v stoodstotni lasti Krasa, direktor obeh družb pa je Edvard Fonda, ki je za časnik potrdil, da je njihov obrat v Zalogu, kjer je okoli 140 zaposlenih, trenutno zaprt.

Fonda je prepričan, da bodo ugotovljene pomanjkljivosti lahko odpravili v nekaj tednih, saj po njegovem ne zahtevajo velikega denarnega vložka. Zagotovil je, da so tudi take narave, da ne vplivajo na kakovost živil in ne ogrožajo zdravja ljudi, še poroča Dnevnik.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja