ZAHTEVA RESNO RAZPRAVO

Incidenti v Piranskem zalivu: »To pa ni več hec«

Objavljeno 17. julij 2017 19.56 | Posodobljeno 17. julij 2017 20.11 | Piše: STA, M. U.

Minister Erjavec pozval k resni razpravi vlade o enostranskih dejanjih Hrvaške v Piranskem zalivu, ki so poseg v suverenost Slovenije in schengna.

Karl Erjavec in Kolinda Grabar Kitarović.
BRUSELJ – Zunanji minister Karl Erjavec je  v Bruslju pozval k resni razpravi vlade ta teden o enostranskih dejanjih Hrvaške v Piranskem zalivu, ki so po njegovih besedah neposreden poseg v suverenost Slovenije in schengna.
 
»To pa ni več hec.« 
Minister pričakuje, da bo Slovenija v zvezi s tem poslala pismo Evropski komisiji. Minister obžaluje incidente v Piranskem zalivu in opozarja, da je Hrvaška ves čas želela, da ne bi bilo enostranskih dejanj, zdaj pa sama to počne. »Po izdaji arbitražne odločbe je bilo 52 incidentov, ki so enostranske narave, ker gre za kršitve meje, določene na podlagi arbitražne odločbe.« Ob tem je opozoril na dejstvo izjemnega pomena, da je slovenska južna meja tudi zunanja schengenska meja, tako da ne gre več zgolj za kršitev meje med Slovenijo in Hrvaško, ampak tudi za kršitev schengenske meje in pravnega reda EU. Erjavec meni, da bo treba ta teden v okviru vlade in tudi v okviru koalicije opraviti resno razpravo o tem, kaj pomenijo ta enostranska ravnanja hrvaške strani. Komisija po njegovih besedah glasno kritizira nekatere države zaradi mešanja pristojnosti treh vej oblasti in zaradi odnosa do medijev, tu gre pa za državo, ki preprosto ignorira pravo EU, mednarodno pravo in odločbe sodišč. 
»Pričakujem, da bo Evropska komisija prej ali slej uvidela, da takšno ravnanje ne pritiče članici EU.«

Ne vidi posebnega smisla v pogovorih, če sta na različnih bregovih

S hrvaško kolegico Marijo Pejčinović Burić se po ministrovih besedah danes nista pogovarjala, saj se je zelo težko pogovarjati, ko pa Hrvaška vztraja pri stališču, da arbitražna odločba zanje ne obstaja. »Ne vidim posebnega smisla, da se pogovarjava, če stojiva na različnih bregovih,« je dejal Erjavec.

Deli s prijatelji