PREPLETENOST

Hobotnica M. Senice ždi na Celovški 150

Objavljeno 25. april 2013 10.43 | Posodobljeno 25. april 2013 10.45 | Piše: Irena Divković Milanović

Razkrivamo prepletenost oseb in podjetij okoli Mira Senice.

Na koruzi živeča Katarina Kresal in Miro Senica

FAŽANA – Imeni ljubljanske davčne svetovalke Blanke Muster in podjetnice iz Grosupljega Olge Zaviršek sta medije preplavili na začetku meseca ob aretaciji Mira Senice, slovitega odvetnika in partnerja Katarine Kresal.

Preiskovalci NPU (Nacionalni preiskovalni urad) so v prvem aprilskem tednu v Ljubljani, Kopru in Celju opravili kar osemnajst hišnih preiskav in pri tem začasno pridržali štiri osebe, odvetnika Mira Senico, njegovo hčer Marušo Senica, odvetnikovo tajnico Zavirškovo in Musterjevo. Hišno preiskavo so kriminalisti opravili tudi pri Ediju Bužekijanu, po do zdaj znanih podatkih pa je bila povezana s posestvom Bužekijan nad Izolo.

Podpisi s Tovšakovo

Blanka Muster, ki je bila 2007 direktorica Bužekijana, je istega leta s takratno direktorico Vegrada Hildo Tovšak podpisala pogodbo, vredno 1,35 milijona evrov. Uradno je Vegrad plačal svetovanje in posredovanje pri nakupu podjetja Delamaris, ki ga je gradbinec pripojil leta 2007 za 13,5 milijona evrov. Po poročanju ene naših spletnih strani naj bi bili tako Musterjeva kot tudi Zavirškova v številnih podjetjih povezani s Senico in z nekdanjo ministrico za notranje zadeve: »Blizu 'sumljivih poslov' se že pojavlja tudi Gregor Kresal, alpinist in brat Katarine Kresal. Mediji smo ga prvič opazili ob aferi, povezani z gradnjo famozne turistične kmetije Bužekijan v Mali Sevni nad Lucijo, za katero naj bi stala Miro Senica in Katarina Kresal. Spomnimo: uradni investitor kmetije nad Lucijo je bilo podjetje Bužekijan, d. o. o., registrirano na Celovški v Ljubljani. Uradni lastnik podjetja je lokalni pridelovalec oljk Edi Bužekijan, ki je hkrati lastnik zemljišča. Direktorica podjetja Bužekijan je bila Blanka Muster, prokurist je Franc Zaviršek (to so podatki iz časa prvih medijskih zapisov), od tam pa so vse lastniške in kapitalske nesporno vodile do Senice in Kresalove. Blanka Muster je namreč prokuristka podjetja Ignis, katerega edini lastnik je odvetnik Miro Senica. Direktorica Ignisa je Olga Zaviršek, žena Franca Zavirška, prokurista družbe Bužekijan. Blanka Muster je bila hkrati direktorica podjetja Octus, katerega edini lastnik pa je bil Gregor Kresal, brat Katarine Kresal. Vsa ta omenjena podjetja imajo ali so imela sedež na istem naslovu – Celovški cesti 150 v Ljubljani. Octus, družbo za upravljanje, d. o. o., je sodišče leta 2008 (torej po izbruhu afere Bužekijan) izbrisalo iz registra, Gregor Kresal je pa julija letos ustanovil novo podjetje Sfinga Pro, d. o. o., registrirano za filmsko produkcijo. Po naših podatkih naj bi začel pridobivati produkcijske projekte na RTV Slovenija.« No, iz rok Jožeta Anderliča je Mala Seva zdaj prešla v roke podjetnika Predraga Šinika, polbrata Mira Senice.

Blanka z vilo

Olga Zaviršek in Blanka Muster sta vpisani tudi v hrvaški telefonski imenik. Prva je, tako lahko izvemo, prijavljena na naslovu Istarska 27, Fažana, v tej ulici je tudi nova apartmajska stavba z velikanskim parkiriščem. Ulica ni daleč od središča Fažane niti od plaže, hkrati nedaleč od Ville Velina, vsekakor pa je najpomembnejša bližina Brionov. Podatki puljskih zemljiških knjig kažejo, da sta Olga in Franc Zaviršek junija 2011 kupila stanovanje v tretjem nadstropju novogradnje, veliko 67 kvadratnih metrov, in parkirni prostor. Nepremičnino jima je prodala družba Benussi, ki je v lasti podjetnika Silvana Benussija iz Fažane. Mimogrede, v prvem nadstropju ima enako veliko stanovanje (in tudi parkirni prostor) od februarja 2012 še en slovenski par, Magda in Rajko Križnjar iz Zgornje Bitnje pri Žabnici.

Ime druge pomembne sodelavke para Senica-Kresal, Blanke Muster, je v hrvaškem telefonskem imeniku vpisano na naslovu Sveti Pelegrin 3, Đuba, Umag. Za to turistično naselje so značilni apartmaji v nizu in bližina plaže; Đuba meji na umaško naselje Špina, ki se hvali s številnimi lično urejenimi vilami, v obeh naseljih pa je kar 97 odstotkov lastnikov nepremičnin Slovencev! Đuba ima dolgo betonsko-peščeno plažo, od drugih naselij pa je ločena zgolj z gostim borovim gozdičkom in drugim sredozemskim rastlinjem. Ljubljanska davčna svetovalka je vpisana kot lastnica hiše z dvoriščem, površine 287 kvadratnih metrov. Dokumenti kažejo, da je Musterjeva istrsko nepremičnino za oddih kupila skupaj z možem Miklavžem Musterjem 13. januarja 2000, prodala pa jima jo je Ornella Brizzi iz Trsta. No, leta 2005 je bila spisana nova pogodba, po kateri je edina lastnica postala Blanka, Miklavžu pa je pripadla pravica do uporabe. Na Blanko Muster je napisana tudi hipoteka v višini 124.000 nemških mark.

Copacabana na Celovški

Po dostopnih podatkih iz Supervizorja in Ajpesa je Musterjeva ustanovila tudi številne druge družbe, ki vse po vrsti poslujejo na Celovški cesti 150 v Ljubljani. Tam je sedež družbe Virus International, ki je 9,99-odstotna lastnica družbe Ekos Slovenija Avto. Musterjeva je na domačem naslovu v ljubljanski ulici Krivec ustanovila družbo Blanka Muster, poslovno svetovanje. Zanimivi so tudi podatki za družbe, v katerih sta Musterjeva in Zavirškova združeni s Senico in Kresalovo. Na primer, sredi 2007 je bil v Bužekijanu ustanovitelj Edi Bužekijan, zastopnika pa Blanka Muster in Franc Zaviršek. V družbi Octus je bil 31. januarja 2008 stoodstotni lastnik brat Kresalove, Gregor, zastopnici pa Musterjeva in Manca Rotner, ki je tudi lastnica družbe M Virtus, organizacija in tajniška dela, družinsko seveda povezana s Kresalovo. Kot je znano, je bil pokojni kinolog Rajko Rotner, mednarodni FCI sodnik za ocenjevanje psov vseh pasem, stric Kresalove, domnevno povezan z afero Baričevič. Družba Octus se je do aprila 2007 imenovala Copacabana igralništvo, sedež pa je bil na omenjeni Celovški cesti 150. V družbi Ignis je bil lastnik Miro Senica, Musterjeva in Katarina Kresal sta bili prokuristki, Olga Zaviršek direktorica.

Katere skrivnosti in denarne transakcije se prepletajo med hobotnico oziroma številnimi družbami na Celovški 150, v katerih je Senica očitno idejni oče, preostali člani ekipe pa imajo različne operativne vloge, bo izbrskal Nacionalni preiskovalni urad, če ne bo med svojim delom naletel na kakšne ovire. No, da so Musterjeva in zakonca Zaviršek v poslih s Senico profitirali, ni dvoma, vsekakor pa je v igri vsaj ena dragocena priobalna nepremičnina ...

Deli s prijatelji