ROKODELEC

Gugalnica z vrvjo, da bi avto vlekla

Objavljeno: 13.02.2016 14:46Posodobljeno: 13.02.2016 14:48

Za leseno gugalnico, ki jo kupimo za 10 do 12 evrov, mora rokodelec pridobiti goro papirjev.

  • Evropa predpisuje tudi varnostni pas med nogami
  • Debela vrv, s katero bi lahko vlekli avto, je seveda varna za guganje dve- ali triletnega otroka
  • Lesen gugalnik konjiček ima natančno predpisano velikost vijakov, ki jih mora izdelovalec uporabiti pri izdelavi
  • Pavle Hočevar

RIBNICA – Na Obrtno-podjetniški zbornici Ribnica te dni pripravljajo papirje za pridobitev tehnične dokumentacije za dve leseni igrači: konjička in gugalnico. Obe igrači sta znani generacijam otrok. 
»Doma imamo 18 let staro gugalnico, s katero so se gugali trije otroci, pa je še vedno uporabna. Vrv je debeline petih milimetrov in še vedno drži, obenem pa se ne spomnim, da bi se kdo na njej poškodoval,« pravi mama, ki je želela ostati neimenovana in ki se ji zdijo evropske zahteve po varnosti igrač – pretirane.

Toda rokodelec, ki ju izdeluje in ju hoče prodati, mora imeti dokaz, da sta varni. »Pri tem smo v Sloveniji bolj papeški od papeža,« pravi Pavle Hočevar, sekretar Obrtno-podjetniške zbornice Ribnica, in pokaže na posodobljeno različico lesene gugalnice. Čeprav so namenjene majhnim otrokom oziroma otrokom od obdobja, ko znajo sami sedeti, pa tja do tretjega leta oziroma – to ve povedati večina mam in očetov – do takrat, ko se otrok naveliča lesenih varnostnih prečk, morajo današnje imeti ojačane vrvi. Ni več dovolj debelina petih milimetrov, ampak je predpisana debelina centimeter. »Da bi lahko vlekel avto,« se priduša neimenovana mama. Obenem je med nogama otrok pritrjen varnostni trak, da dete ne bi moglo zdrsniti s sedeža. Dodatna zaščita je tudi na vozlih pod sedežem, ki jih morajo izdelovalci ojačati in pritrditi na deščice s sponkami.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«
Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.