KRANJ – Inšpektorji uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so lani med izvajanjem nadzorov nad ponudniki hrane naleteli na kar nekaj kršitev.
Katerim ljubljanskim restavracijam so izrekli ukrepe, med temi je tudi kar nekaj zaprtih, smo že poročali. Pod drobnogled pa so vzeli tudi nekatere lokale na Gorenjskem. Katere in kaj so med nadzorom ugotovili, preberite spodaj.
Okrepčevalnica kmetija Robidišče
V obratu ni bila zagotovljena oskrba z ustrezno pitno vodo. Okrepčevalnici so zaradi tega 21. septembra lani prepovedali obratovanje.
Mihov dom
Lokalu so 11. julija lani prepovedali pripravo živil. Prepoved je bila začasna, dokler lokala in opreme niso generalno očistili. Zaposlene so napotili na ustrezno usposabljanje. Med pregledom so ugotovili, da je bilo higiensko stanje v kuhinji neustrezno. Umazane so bile vse delovne površine, ki so bile v stiku z živili. Vse stenske površine so bile zamaščene, prav tako žar plošča in kuhinjska vrata. Mesec dni za tem je inšpektorica še enkrat obiskala Mihov dom in lastnikom naročila naslednje: odpraviti morajo plesen po stropih in stenah v skladišču živil, v kuhinji zamenjati lesena vrata, menjati luči in lesene police, urediti prezračevanje in zagotoviti ločen prostor za shranjevanje sodov z organskimi odpadki.
Okrepčevalnica Ham Ham Pri Rudiju
Inšpektorji so na vrata potrkali 20. oktobra lani in lastniku naložili, da mora sanirati police v hladilnikih, očistiti samostoječi in podpultni hladilnik v kleti, pokriti vse gotove jedi v hladilnih in zamrzovalnih skrinjah ter jih označiti z datumom.
Okrepčevalnico so inšpektorji obiskali aprila lani in odredili, da morajo izvesti generalno čiščenje prostorov, opreme in pribora. Začasno so jim prepovedali pripravo obrokov. Inšpektorji so našli umazanijo na stenskih in talnih oblogah, v hladilnikih in na zunanjih površinah. Umazana sta bila tudi pult in notranjost predalov. Umazan je bil ves pribor, ki je bil v uporabi. Izkazalo se je tudi, da zaposleni niso bili primerno usposobljeni za pripravo živil.
Restavracija Topolino
Marca lani so restavraciji prepovedali uporabo prostorov in opreme v kuhinji. Napa je bila neočiščena in zamaščena. Štedilnik in žar plošče so bili polni stare črne in zapečene maščobe. Ploščice ob štedilniku so bile rjave. Umazanijo so opazili tudi na vseh ostalih delovnih površinah. Na tleh je bilo polno vode. Zamrznjene jedi pa so bile brez datuma priprave. Zaradi neustreznega higienskega stanja sta bila izrečena ukrep prepovedi in generalno čiščenje prostorov ter opreme.
Bio pekarna in kavarna Nonina špajza
Novembra lani so med nadzorom ugotovili, da obrat, ki naj bi vršil gostinsko dejavnost, ki se sklicuje na bio in eko oznako, prodaja banane, hruške in pomaranče, ki jih je kupil v Hoferju. Nepravilnosti so zaznali tudi pri prodaji kave, kruha, jabolk, zavitkov. Mesec kasneje so inšpektorji ponovno obiskali Nonino špajzo in lastniku naložili, da more preprečiti neposredni prehod iz stranišča za zaposlene v prostor za strežni pult.