EUROBASKET

Goranova Maja na tribuni, župan Janković v prvi vrsti

Objavljeno 14. september 2017 15.11 | Posodobljeno 14. september 2017 15.11 | Piše: Od našega poročevalca, Drago Perko

Skoraj 500 navijačev se je veselilo s košarkarji ob preboju v polfinale.

Damjan Pintar v družbi Matica Švaba (OKS). Foto: Drago Perko

ISTANBUL – »Evropsko prvenstvo je uspešno, pogrešamo pa več gledalcev. Ni jih, to je bolna točka tega tekmovanja,« je včeraj dopoldne za Slovenske novice razlagal Predrag Bogosavljev, visoki funkcionar Fibe, svetovne košarkarske zveze. Srečali smo ga v dvorani, zaželel nam je srečo v obračunu z Latvijo. Očitno je pomagalo. A ga ni povsem potolažilo: sam in njegovi šefi v Fibi so v Turčiji vendarle pričakovali več ljudi. Tudi Slovencev ni toliko, kot jih je bilo npr. leta 2010. Takrat je na svetovnem prvenstvu za reprezentanco navijalo blizu 4000 gledalcev, proti Latviji se jih je v torek zbralo okoli 400, morda 450, več prav gotovo ne. Drugi časi, druga reprezentanca. »Včasih se mi zdi, da nam še vedno ne verjamejo. Da smo simpatični, da igramo dobro. Morda smo res bolj cenjeni na tujem kot doma,« nam je v pogovoru zaupal Miljan Grbović, kondicijski trener slovenskih košarkarjev in velik zaupnik selektorja Igorja Kokoškova. Vsi so dokazali, da zmorejo. Kdor je bil v Turčiji, je imel kaj videti. Kot se za košarkarsko priložnost spodobi, ni smel manjkati župan Ljubljane Zoran Janković (z njim je bil v dvorani tudi eden od dveh sinov), ki mu je tik ob parketu družbo delalo vodstvo Košarkarske zveze Slovenije s predsednikom Matejem Erjavcem na čelu. Ta se je moral po zmagovitem vikendu zaradi službenih obveznosti vrniti v Slovenijo.

Med navijači je lepše kot v loži

»Seveda bo!« je bil med polčasom tekme o uspehu prepričan tudi Dušan Blažič, ki je prišel navijat za sina Jako. Na drugem koncu dvorane sta za svojega drugorojenca Alekseja navijala David in Jana Nikolič, iz Ljubljane je v Istanbul priletela tudi Maja, žena kapetana Gorana Dragića. Babi in dedo Mojca in Marinko pa sta v tem času pazila na otroke. »Ravno sem v Istanbulu. Poslovni partnerji so me povabili na tekmo. Hoteli so me dati v eno od lož, pa sem jim rekel, gremo med navijače,« nam je povedal Damjan Pintar, poslovnež in nekdanji šef Uniturja ter funkcionar Olimpijskega komiteja Slovenije.

Slovenski navijači so imeli izjemno pozicijo za navijanje – tik za klop Slovenije so se spravili, to pa je dajalo veter v slovenska košarkarska jadra. Med najbolj glasnimi je bil v prvi bojni liniji nekdanji barovec, danes pa dober trener in pravi košarkarski multipraktik Gašper Papež. Ob njem je bilo še nekaj pravih glasnih borcev. Ki pa jih je med tekmo premagala žeja, grl niso štedili. Na pomoč jim je priskočila kar slovenska klop, od koder je prišla plastenka z vodo, ki je dala novih moči! Dovolj, da so padli Latvijci. Po dvorani Sinan Erdem, 16.000 mest ima, je zadonela harmonika. Rajanje se je začelo. Trajalo je pozno v noč, ko so slovenski navijači primerjali, ali je boljši kebab v Istanbulu ali na Miklošičevi v Ljubljani. Kar nekaj jih je sinoči odletelo domov. Danes pa prihajajo novi. 


Finančna nagrada za igralce

Izvedeli smo tudi to: kljub zahtevnemu finančnemu stanju, a nam je direktor Aleš Križnar zagotovil, da zadeve obvladujejo, je KZS igralcem obljubil nagrade, nam je zaupal drugi naš vir blizu KZS. Pa saj si jih tudi zaslužijo. Cekinov ti igralci ne potrebujejo, pozornost pač. Pričakovati pa je, da bodo evri končali na računu katere izmed dobrodelnih ustanov, ki bodo kaj dobrega naredile za družbo. Tako kot so npr. pred leti svoje dnevnice za projekt Verjemi v svoj koš, vodil ga je Esad Babačić, namenili Marko Milić in soigralci.



Adria Airways pojasnjuje, da navijače v Istanbul vozijo v sodelovanju s Kompasom. Tako naj bi danes v Turčijo odleteli dve letali, usklajujejo pa še možnost, da bi jih tja odpeljali tudi v nedeljo.

 

Deli s prijatelji