ZAKONODAJA

Furs v nadzor pekarn: v treh dneh izrekli za 72.000 evrov glob

Objavljeno 10. december 2014 18.41 | Posodobljeno 10. december 2014 13.04 | Piše: A. L.

V drugi polovici leta so preverjali naknadno spreminjanje prometa in ugotovili 12 hudih kršitev. Najvišja izrečena globa je 70.000 evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Finančna uprava RS (Furs) je v sodelovanju z Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin med 4. in 6. decembrom, tudi v večernih in nočnih urah, izvedla poseben nadzor v dejavnosti pekarstva. Izbor pekarn, vključenih v posebni nadzor, je bil narejen na podlagi ocene tveganja finančne uprave. Skupaj so tako opravili 147 nadzorov, od tega je bilo ob sodelovanju z upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pregledanih 47 pekarn in ena prodajalna kruha in pekovskih izdelkov.

Zaposlovanje na črno in neizdajanje računov

Finančna uprava je opravila 147 nadzorov, in sicer s področja zaposlovanja na črno (na koncu so ugotovili, da je omenjena dejavnost še vedno zelo tvegana s tega vidika), izdajanja računov, blagajniškega poslovanja in vodenja predpisane dokumentacije ter evidenc. Pri tem je bilo ugotovljenih 24 kršitev, največ, pri 18 zavezancih, kršitve zaposlovanja na črno, pri dveh zavezancih neizdaje računov oz. izdajanje neustreznih računov, pri dveh zavezancih je bilo ugotovljeno, da ne vodijo oz. ne hranijo poslovnih knjig ali jih niso vodili na način, ki zagotavlja podatke za ugotovitev pravilne davčne obveznosti, pri dveh zavezancih pa v register davčnih zavezancev niso bili vpisani ustrezni podatki. Izrečenih je bilo za 72.200 evrov glob.

Nekateri nadzori še niso končani, saj je treba zaradi sumov nepravilnosti naknadno ugotoviti vsa dejstva in okoliščine, ki vplivajo na sprejetje odločitve, so sporočili iz Fursa.

12 hudih kršitev

Finančna uprava je sicer od 1. julija 2013 v dejavnosti pekarstva intenzivno preverjala tudi morebitno naknadno spreminjanje opravljenega prometa in ugotovila 12 hudih kršitev, na podlagi česar je bila v štirih primerih (s. p.) izrečena globa po 20.000 evrov in v osmih primerih (družbe) izrečena globa 50.000 evrov, v dveh pa 70.000 evrov.


Našli iztrebke glodavcev, stropi plesnivi

Inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so izvedli skupaj 48 pregledov (47 pekarn in ena prodajalna kruha in pekovskih izdelkov), od tega v 15 primerih niso bile ugotovljene kršitve zakonodaje. Večina pregledanih obratov je bila registrirana pri upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, za šest odstotkov pregledanih obratov ta obveznost ni bila izpolnjena. Le 13 nosilcev dejavnosti je izvajalo prevoz živil. Pri približno polovici je bil opravljen pregled, ki je pokazal na stopnjo skladnosti v 85 odstotkih.

Pregled glede higienskega stanja skladišč je pokazal, da v 55 odstotkih obratov ni bilo ugotovljenih neskladnosti. V 13 odstotkih od vseh pregledanih so bile higienske razmere zelo slabe, ugotovljene so  bile plesnive stene in stropi, umazana tla, v dveh primerih so bili opaženi iztrebki glodavcev, zapredki insektov v vreči z moko oz. obgrizene vreče. Sledljivost moke je bila na licu mesta zagotovljena pri 62 odstotkih obratih, v 77 odstotkih obratov so bila jajca ustrezno označena in je bila na licu mesta oz. naknadno na razpolago dokumentacija, ki je izkazovala ustrezno sledljivost. Na podlagi ugotovljenih neskladnosti so inšpektorji 24 subjektom zavezancem izdali ureditvene odločbe, 9 subjektom so izrekli opozorila po zakonu o inšpekcijskem nadzoru, s katerimi se je odredila odpravo ugotovljenih nepravilnosti. Na podlagi ugotovljenega stanja so uvedli skupaj 29 prekrškovnih postopkov. 

Posebni nadzor je pokazal, da je stopnja neskladnosti na tem področju še vedno visoka, zato bo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin to dejavnost še naprej obravnavala kot dejavnost večjega tveganja. 

 

 

Deli s prijatelji