PASJI LAJEŽ

FOTO: Župan ne skrbi za psa?

Objavljeno 16. februar 2017 07.40 | Posodobljeno 16. februar 2017 07.42 | Piše: Roman Turnšek

Sostanovalci zaradi pasjega laježa prijavili zagorskega župana. Policija potrdila anonimno prijavo, Matjaž Švagan je zgrožen.

Švaganovi sosedi menda ne morejo spati. Foto: Roman Turnšek

ZAGORJE – Obveznosti in dolžnosti lastnikov hišnih živali so zakonsko predpisane in veljajo za vse, brez izjem. Tudi za politike in občinske funkcionarje. Tako ne določa le zakonodaja, ampak menijo tudi sosedje zagorskega župana Matjaža Švagana. Za hišnega ljubljenca Švaganove družine naj ne bi bilo poskrbljeno, kot je treba, tako vsaj pravijo v nepodpisanem pismu, v katerem so strnili svoje nezadovoljstvo in pritožbe proti najbolj znanemu stanovalcu v bloku na Izlakah.

»Danes ponoči nas je stanovalce v bloku na Izlakah ob 3.50 zjutraj spet prebudil lajež psa, ki ga ima v lasti sostanovalec Švagan Matjaž, sicer, kar je še slabše, župan občine. To nočno bujenje zaradi laježa se pogosto ponavlja. Zbuja nas sredi noči, ko vse drugo miruje. Gospoda Švagana smo večkrat zaman pisno vljudno opozarjali, pa se izgovarja, da ima njegov sin »veselje s psom«. Kakšno veselje neki, ko pa ga nikoli ne vidimo psa sprehajati zunaj stanovanja,« je zapisano v anonimnem pismu oziroma bolje rečeno pritožbi. Ta je očitno romala tudi na zagorsko policijsko postajo. »Policijo naprošamo, da opravi z gospodom Švaganom vsaj razgovor in ga opozori na zakon o javnem redu in s tem o motenju nočnega počitka,« še piše v pismu. Drugih očitkov županu in njihovemu družinskemu psu ni. Ni navedb, da bi bila žival zanemarjena, nevarna in podobno, se pa avtorji pisma sprašujejo, v kakšnih bivalnih razmerah pes sploh živi in ali je zaradi pogostega nočnega motenja sploh primeren za stanovanjski blok.

Na naša vprašanja v zvezi z zadevo se je župan Švagan odzval, a je bil kratek. »Zaprepaden sem nad tem, o čemer me sprašujete oziroma o čemer ste dobili obvestilo, in nimam nobenega komentarja,« je dejal sprva in dodal: »Drži, imamo hišnega ljubljenca, triletnega psa. Trditve in obtožbe pa zanikam, saj ni nič res. Kuža je naš družinski član in zanj skrbimo, kot je treba.« Na našo navedbo, da naj bi bila prijava podana na policijo, župan odgovarja, da mu o tem ni nič znanega, so nam pa na policiji na vprašanje, ali so prejeli kakšno prijavo zoper župana ali ne, odgovorili pritrdilno. Prijava, ki so jo prijeli, je anonimna, a jo morajo kljub temu obravnavati. Več pa ne morejo komentirati, so nam sporočili s policije. 

Deli s prijatelji