DVE URI SKUPAJ

FOTO: Že, že prijatelji, a arbitraže ne priznavajo

Objavljeno 12. julij 2017 17.55 | Posodobljeno 12. julij 2017 18.00 | Piše: Ma. M.

Težko pričakovani obisk hrvaškega premierja Andreja Plenkovića pri slovenskem kolegu Miru Cerarju je minil v prijateljskem duhu, a brez kakršnih koli dogovorov oziroma konkretnih pogovorov.

LJUBLJANA – Prekrasen slovenski protokolarni objekt vila Podrožnik v središču Ljubljane je gostil hrvaškega predsednika vlade Andreja Plenkovića. Prvič po arbitražni razsodbi, 29. junija, sta se srečala premiera sprtih strani. Miro Cerar in hrvaški kolega sta se na štiri oči pogovarjala zgolj pol ure, potem je sledilo delovno kosilo obeh delegacij.

Dobro razpoložena in prijateljska

Nato sta stopila pred novinarje. Sta naredila korak naprej k spoštovanju in uveljavljanju arbitražnega dogovora? Pravzaprav ne. Sodeč po izjavah, sta strani še kar vsaka na svojem bregu. Ko se srečata premierja, sta prijatelja ... Ko sta vsak v svoji vladni palači pa ...

Predsednik vlade je Cerar poudaril prav to, da sta Slovenija in Hrvaška prijateljski sosednji državi z razvejanimi odnosi na različnih področjih, današnje srečanje pa prvi korak k dialogu. »Pričakujem, da bo ta dialog privedel do rezultatov v razumnem roku,« je dejal slovenski premier in ob tem izrazil tudi pripravljenost za reševanje ostalih odprtih vprašanj, ki so pomembna za dvostranske odnose. Hkrati je poudaril tudi pomen krepitve medsebojnega zaupanja. »Ravno proces implementacije arbitražne odločbe nam ponuja priložnost za krepitev tega zaupanja. Upam, da jo bomo skupaj izkoristili,« je poudaril predsednik slovenske vlade.

Slovenija bo vztrajala

»Želim jasno poudariti, da je meja med državama zdaj določena in da bo Slovenija vztrajala pri implementaciji razsodbe. Na tem mestu izražam pričakovanje, da bo Hrvaška spoštovala mejno črto, kot jo je določilo arbitražno sodišče. Izvajanje jurisdikcije obeh držav v skladu z arbitražno razsodbo je najboljše zagotovilo za izogibanje incidentom in nepotrebnim napetostim,« je na novinarski konferenci po srečanju še izpostavil premier Cerar in dejal, da je z razsodbo rešeno mejno vprašanje, ki je dolga leta bremenilo medsebojne odnose. 

Plenković ne o arbitraži, ampak o odprtih vprašanjih

Plenković je prav tako poudaril, da je Slovenija za Hrvaško prijateljska država. Državi morata graditi zaupanje za reševanje odprtih vprašanj. Spomnil je, da je Hrvaška v arbitražni sporazum vstopila z upanjem, da se reši vprašanje meje, a zaradi afere so se odločili, da iz sporazuma izstopijo. Ponovil je, da sporazuma ne bodo sprejeli.

Kolega Cerarja je povabil v Zagreb, da bi vladi poskušali rešiti še odprta vprašanja. 

Deli s prijatelji