Predstavitvena informacija
(G)RAJSKO

FOTO: Za 50 evrov lahko postanete graščak

Objavljeno 05. februar 2018 21.01 | Posodobljeno 05. februar 2018 22.50 | Piše: T. V.

V največjem baročnem gradu na Slovenskem so gostom na voljo štiri sobe.

Grad Goričko. FOTO: Airbnb.com

MURSKA SOBOTA – Po Sloveniji je veliko gradov, večina pa jih je v slabem stanju. Eden takšnih je bil tudi grad Goričko, ki je tri desetletja žalostno propadal, dokler ga niso začeli leta 1995 obnavljati. Danes lahko v gradu, ki leži sredi idiličnega parka, kot del turistične ponudbe vsakdo najame grajsko sobo in vsaj za en dan izkusi, kako je živeti kot graščak.

Grad, ki so ga začeli graditi že vitezi templarji v 11. stoletju, velja za največji baročni grad na Slovenskem in ima po legendi 365 sob. Štiri izmed teh sob so na voljo obiskovalcem, da v njih prespijo.

image
Grad Goričko. FOTO: Airbnb.com

Sobe v severovzhodnem traktu gradu so moderno opremljene. Obiskovalci lahko izbirajo med dvema dvoposteljnima sobama (cena 50 evrov) in dvema dvoposteljnima sobama z dodatnim ležiščem v predprostoru (cena 70 evrov). Na Airbnb je cena za dvoposteljno sobo z dodatnim ležiščem 81 evrov.

image
Grad Goričko. FOTO: Airbnb.com

V ceno so všteti brezplačni ogled vseh razstavnih prostorov gradu, grajske vinoteke ter brezplačni parkirni prostor in brezplačna izposoja koles za treking. V sobah pa ni televizorjev in drugih električnih naprav, tako da obiskovalci občutijo vsaj delček načina življenja, ki so ga v gradu skozi stoletja doživljali njegovi številni lastniki.

Grad je imel skozi stoletja več lastnikov. Kralj Andrej II. je posestvo podaril grofu Nikolaju Amadejcu iz Železnega in tako je po letu 1275 posest prešla v last rodbine Amade. Med letoma 1365 in 1685 je tam gospodovala rodbina Szechy, po letu 1685 pa jo je nasledila rodbina Batthyany, nato rodbine Nadasdy, Szecheny in Szapary.
Med vojnama je bil lastnik gradu Geza Hartner, industrialec iz Murske Sobote. Leta 1945 je bila v gradu nastanjena ruska Rdeča armada, po koncu vojne pa je bil grad v Jugoslaviji podržavljen. V njem so bili nekateri uradi, vselile so se tudi nekatere družine.
Med letoma 1960 in 1990 je grad propadal. Danes je kulturni spomenik državnega pomena v upravljanju Javnega zavoda Krajinski park Goričko.

 

Deli s prijatelji