508 EUR POKOJNINE

FOTO: Vojni veteran životari v avtu

Objavljeno 19. maj 2017 22.26 | Posodobljeno 19. maj 2017 22.26 | Piše: Oste Bakal

Oseminšestdesetletni Jože Nemanič je v požaru izgubil vse, kar je imel. Občina mu je bila pripravljena pomagati, a v dom starejših občanov noče.

Živi v avtu, vozi se s kolesom. Foto: Oste Bakal

SVET JURIJ OB ŠČAVNICI – Minilo je pol leta, odkar je 68-letni Jože Nemanič, ki se je iz Ljubljane preselil v Prlekijo, ostal brez strehe nad glavo. V požaru je izgubil vse, kar je imel. Začasno zatočišče je v Ženiku poiskal v sosedovi počitniški hišici, lokalna skupnost mu je obljubila pomoč (omenjali so tudi nabavo bivalnika), toda veteran vojne za Slovenijo zdaj ob pogorišču živi v avtomobilu. Brez vode, sanitarij in sploh česar koli, kar bi mu zagotavljalo vsaj približno dostojno življenje.

Zavrnil 
nastanitev v domu

Župan občine Sveti Jurij ob Ščavnici Mirko Petrovič ga je pred dnevi odpeljal v gornjeradgonski dom starejših občanov, vendar nam je Jože povedal, da tam ne bi mogel živeti, pa tudi stroški bi odločno presegali njegovo pokojnino, ki znaša 508 evrov.

Župan na vse skupaj gleda popolnoma drugače: »Do maja smo imeli o Nemaniču dogovor s sosedi, da lahko živi v njihovi hiši, ker pa mu ni uspelo prodati nepremičnine, s katero bi sofinanciral novogradnjo, je začela občina urejati, da bi odšel v dom za ostarele. Težava z njim je, da ne pokaže volje, sploh pa vsaj za zdaj še ni socialni problem, ker dobiva pokojnino. Prek vrste smo zanj uredili domsko oskrbo, v domu se je ravno sprostila ena soba, sicer pa je čakalna doba do enega leta. V začetku je podpisal vso potrebno dokumentacijo in kazal navdušenje nad tako rešitvijo. Dva dneva pred vselitvijo pa si je na prigovarjanje 'svetovalcev' premislil oziroma je postavil pogoj, da dom plačuje občina, njemu pa ostane vsa pokojnina.«

Občina v to kajpak ni privolila, »in se je moral izseliti iz začasnega prebivališča, iskreno povedano niti ne vem, kje stanuje, verjetno pri katerem od svetovalcev. Na občini smo z najboljšimi nameni naredili vse, kar je mogoče, in še več, toda nikogar ne moreš v nič prisiliti. Zabojniki, ki smo jih kupili, so še vedno skladiščeni na Arcontu, in če bo treba, bomo enega postavili, a tudi to je lahko zelo kratkotrajna rešitev,« meni župan.

Prepričan je, da Nemanič napačno misli, da mu za streho nad glavo ni treba nameniti nobenega truda in denarja, »žal pa ne zna funkcionirati, kot da hoče živeti med smetmi. Zato je za njega edina rešitev institucionalno varstvo oziroma domska oskrba. In to smo mu torej uredili. Ne more pa tam bivati zastonj in obdržati vso pokojnino, po zakonu mu namreč pripada samo približno 85 evrov žepnine. Za naše kraje je njegova pokojnina zelo solidna in res ne vem, kaj počne z denarjem.«

Nemanič naj ne bi imel nobenih stroškov s položnicami, ne pije in ne kadi, niti enega kosa obleke si ne kupi, hrano naj bi mu darovali drugi. »Prihrankov, da bi začel urejati bivanjske razmere, pa menda nima. Ko mu je občina plačevala obroke, je vsak dan jedel in dobil še za domov. Potem ko bi moral začeti plačevati za hrano, pa naenkrat ni več lačen oziroma očitno raje strada,« je jezen prvi mož Svetega Jurija ob Ščavnici.

Hiša gorela kot slama

»Dali smo mu priložnost, da zaživi kot človek, vendar se je sam odločil, da bo raje živel kot klošar. Jaz imam čisto vest, odslej se bodo morali z njim ukvarjati tisti, ki jih država plačuje za to, center za socialno delo, zdravstvo in drugi,« pravi župan.

Kdo ve, kako bi bilo danes z Nemaničem, če 19. decembra ne bi izgubil doma. Gasilci so požar sicer omejili, toda zublji so popolnoma uničili streho in notranjost hiše. Objekt je bil pokrit s plastično izvedbo strešnikov, ti so goreli kot slama. »Nikoli se nam še ni zgodilo, da nam ne bi uspelo pogasiti ognja, tokrat pa je bilo hudo. Plastični strešniki so zgodba zase. Kljub temu smo storili vse, kar je bilo v naši moči,« nam je povedal vodja intervencije, poveljnik domačega PGD Stara Gora Drago Kolbl. Objekt je bil tako poškodovan, da so morali vse skupaj porušiti do kletne plošče.

Toda tedaj je še vse kazalo na to, da bo pristojnim uspelo poskrbeti za pogorelca. Župan je po požaru obljubil, da bo občina naredila vse, kar je v njihovi moči, da bi pomagali nesrečnemu Jožetu. »Težko je, saj veliko občanov nima ustreznih razmer za normalno življenje, a tudi gospodu Nemaniču bomo pomagali po svojih zmožnostih. Zato smo mu že uredili začasno bivališče v bližnjem vikendu. S sosedom in podjetnikom Janezom Zverom smo se dogovorili za brezplačno sanacijo pogorišča. Prav tako je izvajalec ravnanja s komunalnimi odpadki Saubermacher brezplačno odpeljal približno 30 kubičnih metrov gradbenega odpada in na pomurskem zbirališču odpadkov CERO Puconci so jih sprejeli zastonj,« je govoril župan.

Vendar je k nadaljnjemu zapletu očitno prispeval prav Nemanič, ki se, kot poudarja župan, noče pogovarjati in noče pomagati urejati svoje težave. Zato bo očitno še nekaj časa spal v starem avtomobilu, naokoli pa se bo vozil s kolesom, denimo v 20 kilometrov oddaljene Radence, kjer ima v zdravilišču terapije zaradi posledic prometne nesreče, ki jo je imel pred časom. »Zdaj, ko imam te terapije, lahko grem v zdravilišču vsaj na stranišče, kako bo pozneje, pa bom razmišljal takrat,« nam je povedal.

Deli s prijatelji