DOBRODELNOST

FOTO: Stotnija otrok na Dolgi njivi

Objavljeno 13. avgust 2017 18.23 | Posodobljeno 13. avgust 2017 18.24 | Piše: T. H.

Dobrodelni obisk na planini. Kislo mleko, šmorn in friziranje.

Frizerski in lepotilni salon na planini. Foto: CUDV Draga

TRŽIČ – Začelo se je pred petimi leti z dvajsetimi otroki iz socialno šibkejših družin, ki jim je Klemen Grašič iz Križ pri Tržiču polepšal dan in jih popeljal na planšarijo Dolga njiva pod grebenom Košute, v sredo pa je število naraslo že kar nad sto. Če gre lahko sto žensk na Triglav, se da popeljati enako število otrok na Dolgo njivo, je razmišljal in tako je letos že drugo leto številka lepo okroglo zaokrožena.

Osemdesetim otrokom predvsem iz Gorenjske se je letos pridružilo 20 otrok s posebnimi potrebami iz CUDV Draga, in kot smo izvedeli od direktorice Valerije Bužan, so na planini preživeli res fantastičen dan. »Vsi smo bili eno, naši otroci s posebnimi potrebami in 'zdravi' otroci so se ves dan družili in pri tem res zelo uživali. Odlično so se razumeli in se nadvse razživeli.«

Vsi so bili eno, otroci s posebnimi potrebami in »zdravi« otroci so se ves dan družili in pri tem nadvse uživali.


V hribih je treba dan zgodaj začeti, zato se je sreda za otroke začela že ob osmih, ko so začeli svojo turo. Po dobri uri sopihanja so prispeli na eno najlepših karavanških planin, kjer jih je sprejela ekipa planšarije z odličnim planšarskim zajtrkom. Vendar po krepčilu ni bilo prav nič časa za počitek, saj so bili otroci, sicer siti od odličnega kislega mleka, lačni aktivnosti, ki so jim bile na voljo. Predstavili so se jim gorski reševalci in policisti, a glavni val navdušenja so sprožili njihovi psi, ogledali so si življenje in delo na planšariji in se srečali s tamkajšnjimi avtohtonimi kravami, kozami, osli in purani, celo friziranje in slikanje obraza so si zamislili organizatorji tega lepega dneva pod karavanškimi vršaci. Niti sprehod do avstrijske meje ni umanjkal in nato še kosilo, pri katerem je otrokom najbolj prijal domači šmorn, za slovo pa še ogled ribogojnice v Jelendolu. In za vsakega otroka darilna vrečka s presenečenjem.

Bužanova in otroci so še kar pod vtisom tega izjemno lepega dne, ki so ga preživeli v hribih, in kar ne morejo prehvaliti Klemna Grašiča in planšarije Dolga njiva, ki sta jim ga omogočila popolnoma brezplačno. 

Dobrotnik Klemen

"Največja nagrada zame je, da so prav vsi otroci končali ta dan z velikim nasmeškom. Občutek, da ti uspe osrečiti kar sto otrok, je res fenomenalen," pripoveduje Klemen Grašič, ki že peto leto v svojem prostem času in popolnoma prostovoljno organizira obisk otrok na planšariji Dolga njiva, saj je sicer zaposlen pri Elektru Ljubljana.

 

Deli s prijatelji