OHLAPNA PRAVILA

FOTO: Ste obkrožili Janša? Volili ste Šarca

Objavljeno 13. november 2017 14.21 | Posodobljeno 13. november 2017 14.30 | Piše: Ma. M.

Kot kaže, je DVK upošteval tudi ne povsem pravilno obkrožene glasovnice.

LJUBLJANA – Finale predsedniških volitev je popestrila besedna igra, ko je po omrežjih zakrožila uradna glasovnica, na kateri se je neznan volivec poigral z imenom Marjan Šarec in v njem obkrožil priimek prvaka opozicije: Janša.

V uredništvu nismo bili prepričani, da je tako izpolnjena glasovnica veljavna, na koncu članka objavljamo volilna pravila, kako bi morala biti izpolnjena glasovnica. Toda za vsak primer smo Državno volilno komisijo (DVK) povprašali, ali je volilec, ki je v Šarcu obkrožil Janšo, oddal svoj glas Šarcu in ali je tako oddana glasovnica sploh štela za veljavno. Takole odgovarja direktor DVK, nekdanji poslanec LDS Dušan Vučko: »Po mojem mnenju je glasovnica veljavna, ker je iz nje razvidna volja volivca.«

Kaj pravijo navodila?

Navodilo za glasovanje, ki so ga državljani dobili pred volitvami, sicer pravi takole: »Glasujte samo za 1 (enega) kandidata. Za kandidata glasujte tako, da obkrožite številko pred njegovim imenom in priimkom.«

Navodila DVK za glasovanje: 
image

Skoraj 9000 neveljavnih glasovnic

So pa Slovenci in Slovenke na spletnih omrežjih objavili več fotografij glasovnic, kjer so bili kandidati nepravilno obkroženi, zato neveljavni. Skupno je DVK zabeležil 8851 neveljavnih glasovnic, veljavnih je bilo 706.102 (41,73-odstotna volilna udeležba), piše na spletni strani DVK. 

Izid volitev je bil sicer dokaj tesen, Borut Pahor je prejel 52,93 odstotka glasov, Marjan Šarec pa 47,07 odstotkaimage.

 

 

Deli s prijatelji