IZJEMNO TRPLJENJE

FOTO: Slikar Slana pozabljen od vseh?

Objavljeno 21. november 2017 22.02 | Posodobljeno 21. november 2017 22.03 | Piše: Gordana Stojiljković

Po sledeh pisma prijateljev, da zanj zelo slabo skrbijo. Žena pravi, da so naredili vse, kar je v njihovi moči.

Družina Franceta Slane ob njegovi 80-letnici, ki jo je proslavil v galeriji Hest. Tako kot lani, ko je praznoval 90 let in so eno od njegovih olj prodali za 45.000 evrov. FOTO: Igor Modic, Delo

LJUBLJANA – Častitljivih 91 let je 26. oktobra praznoval eden najbolj plodovitih slovenskih umetnikov, akvarelist, grafik in slikar France Slana. Do pred kratkim zelo vitalen možakar se je po tistem, ko ga je avgusta 2015 zadela možganska kap, znašel v nezavidljivem položaju, opozarjajo njegovi prijatelji, ko »skorajda negiben leži v sobici s pogledom na sosednji zid doma starejših občanov na Škofljici«. Prijatelji pravijo, da dodatne besede o izjemnem trpljenju velikega umetnika, niso potrebne, »je pa žalostno, da ima v družinskem krogu kar tri zdravnice – poleg žene sta zdravnici tudi hči Ana in žena njegovega sina iz prvega zakona Domna Slane, on pa pretežno leži osamljen, v precejšnji depresiji, kar pri njegovem zdravstvenem stanju sploh ni nič nenavadnega. Vendar si upamo trditi, da bi moral biti deležen precej večje pozornosti,« v pismu, ki smo ga prejeli, pišejo prijatelji.

91 let šteje najbolj plodovit slovenski umetnik.

»Več kot eno leto po 19. avgustu, ko ga je zadela huda možganska kap, njegova rehabilitacija ni bila uspešna, saj je močno poškodovala polovico njegovih možganov in dlje kot do invalidskega vozička ni prišel. Je pa sicer v zelo dobri kondiciji, na trenutke zelo luciden, čeprav ima težave tudi zaradi tega, ker ima okrnjen vid, zato je ta dvojnost tako zelo moteča,« nam potrdi njegova žena Alenka Žagar Slana, od lani upokojena zdravnica, s katero sta poročena že 42 let in imata tri otroke ter pet vnukov. »Naredili smo vse, kar smo lahko,« dodaja in pojasni, da je vsako njegovo gibanje povezano z logistiko, terja tudi poseben počivalnik in pa invalidom prilagojen avto. V letu po kapi je skoraj vse leto preboleval pljučnice in bronhitise, saj so mu leta vdihovanja barv in topil na pljučih pustila resne posledice. »Zaradi teh bolezni in pa let mu niso smeli izvajati fizioterapije, zaradi česar mu je v tem času močno propadla mišična masa,« razlaga njegova žena. Po njenih besedah so ga močno spodbujali, da bi se sam spravil do vozička, saj bi v tem primeru potrebovali samo enega človeka, da bi ga vozil okoli, tako pa so potrebni trije moški.

Za slike ni zanimanja

France Slana je svojih 90 let lani proslavil z razstavo svojih del v galeriji Hest, kjer so eno od njegovih olj prodali za kar 45.000 evrov. Šli smo po sledi govoric, da družina prodaja njegove slike. »Za njegove slike ni prav nikakršnega zanimanja,« presenetljivo odgovori žena. Pa tudi sama se je odločila, da ne bo prodajala nič, saj je »na Krki treba narediti red, predvsem zaradi vlage, ki lahko slike poškoduje, nato pa bi rada naredila katalogizacijo njegovih del, čeprav ne vem, kako se tega lotiti«, pravi žena slavnega umetnika. Tudi sicer je bil Slana, dodaja, svojeglav pri prodaji svojih slik: »Na internetu je od 300 do 400 njegovih del, do katerih so njihovi lastniki prišli na različne načine, a podtaknili so mu tudi ponaredke,« opozarja.       

Prijatelji so povedali tudi, da je France Slana večkrat prosil, da o njegovem stanju in o tem, da ga hudo zanemarjajo, obvestijo ameriško ambasado, a so nam z ambasade odgovorili, da v zvezi z njim niso prejeli nikakršne informacije.

Da bivanje v družinskem stanovanju v Ljubljani ni mogoče, podkrepi z besedami, da živijo v četrtem nadstropju bloka, ki nima dvigala, »treba bi bilo razširiti vsa vrata, prilagoditi sanitarije, ob vsem tem ga res ne morem imeti doma, čeprav se zavedam, da on s tem intimno ni in ne more biti zadovoljen«.

»Po tistem, ko je mojstril svoje življenje, je stanje, ki se je prevesilo v tretje življenjsko obdobje, zelo tragično, bridko ga je gledati. A veste, pred 14 dnevi je dobil petega vnuka, pa sploh nisem prepričana, da se tega zaveda. V zadnjem času veliko govori o svoji mami, ki je umrla leta 1983, na trenutke nisem prepričana, da nas pozna,« pripoveduje.

Verjame, dodaja, da je nesreča prizadela tudi prijatelje, ki so se nam oglasili, »oni so ravno tako nemočni kot mi, seveda pa imajo tako kot mi možnost, da ga kam odpeljejo,« pravi sogovornica in dodaja, da je zdaj »glavni problem, kaj ga boli. Lani pozimi sem bila popolnoma pretresena, ko je jokal kot majhen otrok. Saj jemlje antidepresive, a antidepresivi ti ne vrnejo življenja,« ugotavlja. Še letos, ko je bilo še toplo, so ga odpeljali tudi do njegovega ateljeja na Krko. »Zdaj, ko je hladno, ima ta hiša nenadoma veliko preprek, najprej stopnišče. Letos mi je pomagal brat, ki je naredil posebne položne deske, da smo ga lahko vozili v hišo in iz nje, zdaj pa smo se odločili, da se bomo srečevali pri hčerki, ki ima pritlično hišo in težav s stopnicami ni,« še doda. Poleti so ga spodbujali, da bi ustvarjal, a ni želel. »V domu ga hranijo po cevki, ki je napeljana direktno v želodec, ima prilagojeno prehrano, to bi mu doma težko zagotovili. In ko smo skupaj, z veseljem kaj tudi poje, a ga moramo opozarjati, da pogoltne, saj pozabi,« še pojasni Alenka Žagar Slana. Poskušali smo govoriti tudi z Domnom Slano, a se nam na telefon ni oglasil. 

 

 

Denar ne rešuje vsega

Ko se dotakneva bivanja v domu, Alenka Žagar Slana opozori na predlog zakona o dolgotrajni oskrbi starostnikov, ki naj bi reševal težave starih in bolnih ljudi: "To je nemogoče, saj je ta oskrba zelo draga. Pomislite na generacijo ljudi, ki je na minimalcu in bo kmalu potrebovala tovrstno pomoč, a si tega enostavno ne bo mogla privoščiti, saj so tudi njihovi otroci na minimalcu ali v prekernih razmerjih." Pojasni, da je osnovna oskrba v Domu starejših Škofljica 1500 evrov, Slana je deležen nadstandarda. "Ima svojo sobo, čeprav glede tega nisem prepričana, da je dobro, saj je fino imeti družbo in tudi če se kaj zgodi, je lahko odziv veliko hitrejši. Ima svojo kopalnico, teraso, vso dodatno oskrbo, kot so denimo britje, fizoterapije, kar se je nam zdel maksimalen komfort, a dejstvo je, da ni zdrav. Tudi če imaš denar, ta ne more rešiti vsega. Gledati ga je tako bridko in krivično," zaključi. V predlogu zakona tako vidi možnosti za korupcijo, saj ne "rešuje elementarnega vprašanja, saj starosti z vsemi težavami, ki jih prinaša, z zakonom ne moreš rešiti".




 

Deli s prijatelji