SHOD

FOTO: Pred svojim pragom nočejo migrantov

Objavljeno 20. februar 2016 13.35 | Posodobljeno 20. februar 2016 10.11 | Piše: B. F.
Ključne besede: shod Baumax

Popoldne utegne biti pred nekdanjim trgovskim centrom Baumax, kjer naj bi postavili center za migrante, precej burno.

ŠENČUR – Zagotovo bo osrednji današnji dogodek v Sloveniji že dalj časa napovedani protestni shod v Šenčurju, blizu avtocestnega izvoza Kranj vzhod. Tam naj bi se po napovedih zbrala množica protestnikov, ki nasprotujejo odprtju migrantskega centra v nekdanjem trgovskem poslopju Baumaxa, ki je leto dni prazno, saj je veletrgovec zaprl svoja vrata.

Spomnimo: zamisli pristojnih so bile znane že oktobra lani, in sicer da bi migrante med potjo proti Nemčiji sprejemali in oskrbovali v opuščeni veletrgovini v Šenčurju. Objekt ob izvozu z gorenjske avtoceste Kranj vzhod v smeri proti Jesenicam, na meji med občinama Šenčur in mestno občino Kranj, naj bi bil zaradi velikosti precej priročen. Lastnik je avstrijsko podjetje Strabag. Iz urada Vlade RS za komuniciranje so pred devetimi dnevi potrdili, da je v petek, 5. februarja 2016, potekal pregled objekta, ki so ga izvajali predstavniki Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj, PU Kranj, Inšpektorata za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gradbene inšpekcije in inšpekcije za varno hrano v navzočnosti predstavnika lastnika objekta družbe Strabag: »Pregledovali so ustreznost in primernost objekta zaradi preučevanja možnosti organiziranja morebitnega nastanitvenega centra za migrante.«

Domačini, poleg prebivalcev občine Šenčur je veliko negodovanja in nasprotovanja tudi med Kranjčani in občani občine Cerklje, pred svojim pragom nočejo migrantov, sploh po tem, ko se je začelo že vračanje migrantov iz Nemčije in se lahko pripeti, da jih obilno število obstane v prav Sloveniji. V Nemčiji in ostalih zahodnih državah jih nočejo, migranti pa se pod nobenim pogojem ne nameravajo vrniti v svoje dežele, od koder so se podali na trnovo in nevarno pot proti obljubljeni deželi – Evropski uniji.

Že lani avgusta je bila prav za potrebe odprtja migrantskega centra v poslopju nekdanjega Baumaxa izdelana ocena stopnje tveganja, ki je kritična. Prišteti je treba še utrujenost in odsotnost policistov na območju policijske postaje Kranj, ki se je v zadnjih mesecih močno povečala zaradi dela gorenjskih policistov, ki so bili prestavljeni na južno mejo. Strokovnjaki za varnost so prepričani, da bi bilo ob tako veliki skupini migrantov na območju Baumaxa nemogoče skrbeti za javni red. V bližini je mednarodno letališče, tik ob objektu poteka avtocestni odsek gorenjske avtoceste, na drugi strani je glavna regionalna prometna žila v smeri Brnik–Kranj, ki jo dnevno prevozi okoli 22.000 vozil, tik ob poslopju je izjemno dejavna obrtna cona Šenčur.

Kako se bo danes odvijal shod, se pravzaprav sploh ne ve. Policija je včeraj sporočala, da dogodka nihče ni prijavil, zato gre za dogodek z večjim tveganjem: »Poteka ni mogoče vnaprej predvideti.«

Dogajanje v Šenčurju bomo pozorno prek naših poročevalcev na terenu spremljali na naši spletni strani. 

Deli s prijatelji