NOVA NEVARNOST

FOTO: Nova prevara: v gneči vam z bančne kartice poberejo denar

Objavljeno 18. februar 2016 19.53 | Posodobljeno 18. februar 2016 19.56 | Piše: T. Pa.

Splet je preplavila skrb vzbujajoča fotografija.

LJUBLJANA – Pred nekaj meseci smo tudi v Sloveniji dobili možnost plačevanja z brezstično kartico, ki deluje tako, da jo le prisloniš na čitalnik in ti želeni znesek bremeni, ne da bi bilo treba vtipkati kodo PIN. Na tak način lahko plačujemo le manjše zneske, v Sloveniji recimo do 15 evrov, za višje račune pa je vseeno treba kodo vtipkati.

Seveda se je s pojavom takšne napredne tehnologije pojavila tudi vrsta vprašanj o njenem delovanju in varnosti: »Na kartici, ki je opremljena s simbolom zvočnega signala, je čip, na katerem so shranjeni podatki, potrebni za plačilo. Čip te podatke s pomočjo majhne antene posreduje čitalni napravi,« so razložili na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pri Mastercardu zatrjujejo, da je plačevanje varno, saj imajo kartice »vgrajen varnostni čip, brezstične transakcije pa so obdelane prek iste mreže kot pri standardnih plačilnih karticah«. Kljub temu pa nekateri uporabniki sistemu ne zaupajo popolnoma, saj vsaj na prvi pogled daje vtis, da bi lahko bil lahka tarča tatov in prevarantov.

Tako ni bila presenetljiva novica o prevari, ki je v zadnjih dneh preplavila spletna omrežja. Fotograf je s svojim telefonom zasačil moškega, ki naj bi se bil sprehajal v množici in čitalnikom kradel denar s kartic mimoidočih. Dovolj naj bi bilo, da stroj položi na denarnico človeka z brezstično kartico in ta naj bi bil ob svoj denar.

image

Fotografija se je najprej pojavila na twitterju, nato pa jo je na facebooku objavil tudi Paul Jarvis, ki je svoje prijatelj obvestil, da zadeva resnično deluje, saj da jo je preizkusil v prijateljevem lokalu. 

 image

Ali prevaranti tako delujejo tudi v Sloveniji, še ni potrjeno. Nekateri tuji spletni portali so pri tem poročali, da so takšne prevare malo verjetne, zato smo na nekaj slovenskih bank poslali vprašanja, da bi te uporabnikom brezstičnih kartic z odgovori zadevo razjasnile. 

Deli s prijatelji