GROŽNJE

FOTO: Na Unijah Slovence pošiljajo v Piranski zaliv

Objavljeno 17. avgust 2017 10.59 | Posodobljeno 17. avgust 2017 10.59 | Piše: Tina Horvat

Se Hrvatom meša od vročine ali od arbitraže?

Na Unijah je zavrelo hrvaškemu upokojencu, slovensko družino je pošiljal v Piranski zaliv. Foto: Osebni arhiv

SILBA, UNIJE – Na vrhuncu turistične sezone se s hrvaške obale, nam najljubše počitniške destinacije, kar vrstijo novice o incidentih, ki mečejo zelo slabo luč na naše sosede. Ni nam znano, ali je serijo dogodkov spodbudila odločitev arbitražnega sodišča o Piranskem zalivu, ali je bila na delu res zgodovinsko visoka vročina, a dejstvo je, da Hrvatom več kot očitno popuščajo živci. Če so bili doslej žrtve incidentov v glavnem obmejni ribiči, Joško Joras in nekateri politiki, pa se je zdaj vse skupaj razširilo na širše območje Jadrana, od koder prihajajo vesti o sramotnem obnašanju nekaterih hrvaških državljanov, ki se nasilno in brez razloga izživljajo nad nič hudega slutečimi turisti.

Ubil te bom!

Pretekli konec tedna je peklensko vroče poletje še dodatno razgrela novica o dogodku, ki je močno prestrašil družino Italijana Enrica Cossutte. S svojo 10-metrsko jadrnico se je nameraval zasidrati na Silbi, po njegovih trditvah na območju, kjer je to brezplačno. Zato je zavrnil plačilo, to pa je tako razbesnelo koncesionarja luke, da ga je s silo in plazom groženj, tudi s smrtjo, odvlekel stran s svojim čolnom. »Budalo, umakni svoj čoln, če ne te bom ubil, pi..a ti materina,« je vpil Marko Matulina, ko se je Italijan privezoval za prijateljevo jadrnico. Vse skupaj se je dogajalo pred očmi Enricove žene, ki je kričala, naj kdo vendar pokliče policijo, in hčerkice, ki je od strahu vreščala in jokala, a to ni prav nič pomagalo.

Silbanec, ki ima koncesijo za sidranje, je Italijanovo jadrnico privezal za svoj čoln in jo z vrvjo vlekel iz luke. Na srečo je bil lastnik jadrnice tako priseben, da je dogajanje posnel z videokamero, saj bi brez posnetka težko verjeli, da se kaj takega sploh lahko dogaja, obveščena je bila tudi policija. Posnetek je objavil na facebooku, na profilu skupine za izmenjavo navtičnih informacij. Policija dogodek še raziskuje, po nam dostopnih podatkih pa Matulina na območju, kjer se je zgodil incident, ne bi smel zahtevati plačila, saj so plačljiva le sidrišča, ki so na seznamu ministrstva za pomorstvo, promet in infrastrukturo ali so pod posebnim režimom, ker so del narodnega parka.

Pokvarjen dan

S posnetkom je Cossuta prikazal temno plat hrvaškega turizma in govorice o negostoljubnih in agresivnih Hrvatih so postale zelo otipljive. A to žal nikakor ni osamljen incident, konec tedna je na naše uredništvo poklical naš bralec, ki je nekaj podobnega doživel na Unijah, slikovitem otočku v bližini Lošinja, kjer počitnikuje ogromno Slovencev in Slovenk.

Naš bralec, ki noče biti imenovan, se je prejšnji teden s petmetrskim čolnom odpravil na Unije in se kot že mnogokrat dotlej zasidral ob obali pred vhodom v mestece. Nameravali so se malo kopati, nato pa oditi na kosilo v gostilno Kod Joze. A že nekaj minut po tem, ko so vrgli sidro, se je čolnu približal starejši gospod, po vsej verjetnosti upokojenec, in se začel dreti nanj: »Pa kaj bi vi Slovenci sploh radi, marš s tem čolnom v Slovenijo, pa tam parkiraj ob obali, če lahko... Kar v Piranski zaliv pojdite in ne delajte se, kot da ste tu doma. Marš Slovenci v pi..o materino,« je grmel na nič krivo slovensko družino. Ko ga je naš bralec lepo kulturno vprašal, ali je morda redar, koncesionar ali policist, da dela red, in zakaj se ne bi smel tam zasidrati, se je Hrvat še bolj razvnel in uporabil še druge psovke. Da se na kopališču pač ne sme zasidrati, je trdil, čeprav tega tam sploh ni. Nasprotno, na obali je vse polno morske trave, ki bi jo lahko kdo kdaj tudi pograbil, tam ležijo stari leseni čolni domačinov, na vodi pa so bila tudi druga plovila.

Če drugega ne, je imela družina pokvarjen dan, saj se je sicer prijetno čofotanje sprevrglo v jezo nad nestrpnim in neprijaznim domačinom, ki očitno ne mara Slovencev, petletni sin pa je še dolgo spraševal starše, zakaj se je tisti gospod drl na njih. »Hrvatom se očitno že meša, saj se popolnoma brez razloga vtikajo v nas in nas pošiljajo v Piranski zaliv. Takšni dogodki res niso dobra reklama za Hrvaško,« je še povedal naš bralec. 

Deli s prijatelji