PROSLAVA SDS

FOTO: Janša: Prihod na proslavo je terjal enak pogum kot pred 25 leti

Objavljeno 26. junij 2016 13.26 | Posodobljeno 26. junij 2016 13.26 | Piše: STA, Mo. S.

Najprej je sodelovanje na proslavi VSO zavrnila zunajparlamentarna SLS, nato pa je udeležbo preklicala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – Dan po osrednji državni proslaviimage ob dnevu državnosti je sinoči potekala še proslava Za mojo Slovenijo, ki jo je pripravilo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO).

V nagovoru na ljubljanskem Trgu republike je predsednik SDS Janez Janša izpostavil pomen desetdnevne vojne za Slovenijo, pri tem pa spomnil na nekatere prelomne vojaške akcije. Kot ključno je omenil zasedbo vojaškega skladišča JLA pri Borovnici. »Pogum Slovencev je takrat občudoval ves svet,« je dejal Janša, opozoril na pomen osamosvojitvene enotnosti naroda in izrazil optimizem glede prihodnjega razvoja Slovenije.

Pogum in razočaranje

Dotaknil se je tudi polemik, ki so se v zadnjih dneh pojavile v zvezi z organizacijo proslave VSO. Prihod na proslavo je po njegovih besedah zahteval skorajda enak pogum kot pred 25 leti. Če bi se toliko ukvarjali z gospodarstvom, kot so se nekateri s proslavo, bi Slovenija cvetela, je dodal in izrazil tudi razočaranje nad odnosom »nekaterih visokih državnih uradnikov« do proslave.

Zavzel se je tudi za preimenovanje Trga republike. »Ko se bo ta trg imenoval Trg Jožeta Pučnika, vedite, da ste se zbudili v drugačni Sloveniji,« je dejal. Ob tem je izrazil razočaranje, da so s trga izgnali osamosvojitveno lipo, ki po 25 letih še ni dobila novega blagoslova: »Nadškof Šuštar še ni dobil naslednika, ki bi ta blagoslov opravil za vso Slovenijo na glas, tako da bi ga slišala lipa in slovenski narod.«

Hojs: Pomlad ne bo nikoli končana

Udeležencem je pozdravne besede namenil tudi predsednik VSO Aleš Hojs. Opozoril je, da pomlad, ki se je začela ob osamosvojitvi Slovenije ni in ne bo nikoli končana. Pot pomladi po njegovih besedah namreč vedno znova zahteva dodatna prizadevanja: »Nikoli ni dovolj prizadevanj, da našo domovino naredimo boljšo.« Poudaril je, da bi na Trgu republike moral stati spomenik samostojni in suvereni slovenski državi.


Desnica razklana, odpovedal celo metropolit

VSO je s proslavo izzval veliko slabe volje na desnem političnem polu. Sprva je kazalo, da bosta poleg SDS pri njeni organizaciji sodelovali tudi NSi in SLS. Najprej si je premislila zunajparlamentarna SLS, nato pa je udeležbo preklicala tudi predsednica NSi Ljudmila Novak in s tem dala jasen znak, kakšen je odnos stranke do proslave.

Nesoglasja so se pokazala tudi pri izbiranju govornikov. Sprva sta bila poleg Janše napovedana tudi evropski poslanec iz vrst NSi Lojze Peterle in starosta slovenske politike Ivan Oman. Sprva se je nagovoru odrekel Oman, dan pred proslavo pa tudi Peterle, ker se je čutil nezaželenega. Predsednik VSO Hojs je namreč ocenil, da Peterle ni primeren govornik. Na proslavi ni bilo niti ljubljanskega nadškofa metropolita Stanislava Zoreta, ki naj bi na njej zmolil molitev za domovino. Tako Novakova, Peterle, Oman in Zore pa so se udeležili petkove osrednje državne proslave.

 

Deli s prijatelji