PREVEČ OBISKA

FOTO: Bohinj omejuje vstop turistom

Objavljeno: 05.08.2017 07:22Posodobljeno: 05.08.2017 07:23

Gorenjski biser se utaplja v pločevini, zato uvajajo dnevne kvote obiskovalcev. Kar sedem desetin obiskovalcev je pripravljenih plačati vstopnino za obisk TNP.

RIBIČEV LAZ – V preobljudenem Bohinju, katerega del se nahaja v Triglavskem narodnem parku (TNP), uvajajo kvote. Zaradi vse bolj množičnega obiska se ubogi raj pod Triglavom utaplja v pločevini. Ob koncih tedna, ko ga poleg stacionarnih gostov zasedejo še množice dnevnih obiskovalcev, tukaj vrvi kot v kakšnem vodnem parku. Zastoji se začnejo že pred Bledom in kolone se nadaljujejo vse do glavne bohinjske "atrakcije" - jezera. Tam se tisti, ki se jim ne ljubi narediti nekaj sto korakov peš, zmrdujejo nad visokimi parkirninami, redarji veselo pišejo kazni, in planiran spokoj v osrčju narave se kaj lahko sprevrže v jezo in slabo voljo.

Naredili bodo red

A tega bo očitno kmalu konec, Bohinjci so se odločili narediti red in omejiti avtomobilski dostop do jezera. S tem seveda tvegajo, da bodo močno razjezili slovenski narod, ki takšnih omejitev nimamo prav radi. Med mnogimi namreč še prevladuje miselnost, da je vse naše oziroma da je narava javna dobrina. Odpravili smo se k županu občine Bohinj Francu Kramarju in ga pobarali, če mislijo resno ali gre morda le za njihove pobožne želje. "Kot Bohinjca in kot bohinjskega župana me resno skrbi dogajanje v zadnjem času. Število gostov vse bolj narašča, zato je območje jezera preobremenjeno z avtomobili. To škoduje tako prebivalcem kot gostom, predvsem pa naravi. Zato smo prišli do spoznanja, da bomo morali uvesti kvote oziroma omejitve obiska, kakršne sicer poznajo povsod po svetu," je razložil namene občine.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja