NOVINARJI

FIJSLO bo imela posebno polnitev refoška

Objavljeno 29. september 2010 20.57 | Posodobljeno 29. september 2010 20.57 | Piše: Miha Crnič

Slovenski novinarji so se zbrali v vinogradih Vinakoper in nabrali več kot tono grozdja

Marinko Hrvatin o predava o ekstra deviškem oljčnem olju.
KOPER – Slovenski novinarji, ki so združeni v društvo FIJSLO (združenje turističnih novinarjev in piscev Slovenije), so se zbrali v vinogradih Vinakoper na Purissimi, vinogradu, kjer ima koprska vinska klet trte (sort merlot, refošk, cabernet sauvignon, syrah, cipro, sivi pinot, rumeni muškat in sauvignon) na površini 58,35 hektarja.

Dvanajst novinarjev je v dobrih dveh urah nabralo nekaj čez tono izvrstnega grozdja sorte refošk. V zahvalo jim bodo v Vinakoper pripravili posebno polnitev te izvrstne kapljice za protokolarne potrebe društva.

Pozneje so si novinarji, z njihovim predsednikom Dragom Bulcem na čelu, ogledali vinsko klet v Kopru, kjer jih je nagovoril glavni enolog Iztok Klenar. S skoraj 600 hektarji lastnih vinogradov je klet Vinakoper po velikosti na prvem mestu med slovenskimi proizvajalci vina. Na različnih legah, ki segajo od Jadrana do istrskega zaledja, zelo uspešno gojijo avtohtone sorte refoška, malvazijo in rumeni muškat, ki so značilne prav za to področje.

Skoraj vsa vina, ki jih pridelajo v koprski kleti, ustekleničijo. Med njimi izstopajo rdeča, saj predstavljajo kar 70 odstotkov vseh. Že več let pa v kleti posebno pozornost namenjajo zorenju vin v lesenih sodih. Koprska ponudba obsega veliko izbiro sortnih vin in zvrsti, med katera spadajo  kakovostna vina iz linije Okusi Istre v novih barvah, po vrhunski kakovosti pa najbolj izstopajo vina iz gastronomske linije Capris, namenjena prodajnemu sistemu horeca ter najbolj prestižna vina iz linije Capo d‘Istria, ki zorijo v hrastovih sodih.

V popoldanskih urah so si novinarji ogledali še oljarno Hrvatin iz Kopra, kjer so okusili več vrst oljčnega olja. Posebnosti in različne vrste ekstra deviškega olja jim je predstavil oljar Marinko Hrvatin.
Deli s prijatelji