JASNO IN GLASNO

Erjavec napadel hrvaško zunanjo ministrico

Objavljeno: 03.01.2018 09:34Posodobljeno: 03.01.2018 09:34

Pravi, da zavaja.

  • Karl Erjavec

LJUBLJANA – Slovenski zunanji minister Karl Erjavec se je danes odzval na torkove besede hrvaške kolegice Marije Pejčinović Burić in poudaril, da ministrica zavaja hrvaško javnost, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško »potrjena leta 1991«. Ravno zato, ker ni bila nikoli potrjena, se je zgodila arbitraža, je sporočil Erjavec. »Ministrica Pejčinović Burićeva zavaja hrvaško javnost in govori neresnico, ko pravi, da je bila meja med Slovenijo in Hrvaško potrjena leta 1991. Ravno zato, ker meja ni bila nikdar potrjena, se je želela najti rešitev za določitev meje najprej s sporazumom Drnovšek-Račan in kasneje z arbitražnim sporazumom.«

Začasno je postalo trajno

Povezane vsebine

Erjavec je opozoril še na pismo tedanjega predsednika hrvaške vlade Nikice Valentića z 18. maja 1994 tedanjemu slovenskemu premierju Janezu Drnovšku, da je mejni prehod Sečovlje le začasen in da ga bo hrvaška stran premaknila, ko bo določena meja.

Hrvaška policija ščiti hrvaške ribiče v Piranskem zalivu

Hrvaška zunanja ministrica je v torek v večernem pogovoru za hrvaško komercialno televizijo RTL dejala, da Slovenija ne more kaznovati hrvaških ribičev v Piranskem zalivu. »Napovedi s slovenske strani, s katerimi grozijo s postopki proti hrvaškim ribičem, so popolnoma neprimerne in nesmiselne. Gre nedvomno za hrvaško ozemlje. Nobenih slovenskih zakonov ni možno uveljaviti na hrvaškem teritoriju.« Dejala je še, da se bo Hrvaška zaščitila z vsemi sredstvi, s katerimi razpolagajo, in da hrvaška policija ščiti hrvaške ribiče v Piranskem zalivu, v četrtek pa da bodo imeli na kmetijskem ministrstvu v Zagrebu večresorske pogovore s hrvaškimi ribiči iz Istre z namenom, da bi jih pomirili.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja