ZATOŽITE JIH

Durs spodbuja špecanje, razkrite nove tarče dacarjev

Objavljeno 16. julij 2014 20.25 | Posodobljeno 16. julij 2014 20.25 | Piše: A. L.

Poostren nadzor bo trajal do konca septembra.

LJUBLJANA – Davčna uprava RS (Durs) s ciljem povečanja prostovoljnega izpolnjevanja davčnih obveznosti intenzivno izvaja tako preventivne aktivnosti kot tudi aktivnosti nadzora na vseh področjih gotovinskega poslovanja. V sodelovanju s Carinsko upravo RS so se v aprilu 2014 začele izvajati informativno-preventivne aktivnosti pri prodajalcih na sejmih in organizatorjih sejmov. V treh mesecih so mobilne enote carinske uprave opravile 263 informativno-preventivnih obiskov, od julija do predvidoma septembra pa se bodo na sejmih in stojnicah po vsej Sloveniji izvajali poostreni nadzori. Namen vseh teh aktivnosti je krepitev zavedanja o vseh pojavnih oblikah neustreznega plačevanja davčnih obveznosti, do katerih pride zaradi neevidentiranega gotovinskega prometa.


Kam javiti?

»Ponovno želimo opozoriti, da mora kupec za vsako plačano storitev ali blago vedno prejeti račun. Vse državljane zato pozivamo, da račun vedno zahtevajo in ga tudi vzamejo. Tako lahko pripomorejo k zmanjševanju nelojalne konkurence, k bolj korektnemu izpolnjevanju davčnih obveznosti in obvladovanju sive ekonomije,« so sporočili iz Dursa. Ob tem dodajajo, da lahko fotografije računov potrošniki pošljejo na 051 241 241 ali na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Neizdajo računa lahko prijavijo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

Kdo so nove tarče

Davčna uprava je v sodelovanju s carinsko upravo v aprilu 2014 začela izvajati preventivne aktivnosti pri prodajalcih na sejmih in pri organizatorjih sejmov. Prodaja na sejmih poteka večinoma gotovinsko, zato je treba veliko pozornost posvetiti tako preventivnim aktivnostim kot aktivnostim nadzora ter tako vplivati na povečanje stopnje prostovoljnega izpolnjevanja obveznosti.

Prodaja na sejmih in stojnicah se je v preteklih letih izkazala za precej tvegano, pravijo na Dursu. Ugotavljali so neizdajanje računov, izdani računi niso vsebovali vseh predpisanih podatkov, prodaja se je opravljala brez ustreznih dovoljenj, prodajalci na stojnicah so plačevali organizatorjem za storitve najema v gotovini – brez prejetja računa. S prikritimi nakupi so davčni inšpektorji ugotavljali tudi neevidentiranje izdanih računov v poslovnih knjigah.

»Ugotavljamo, da posamezni prodajalci na sejmih izdajajo paragonske bloke, mnogi pa za poslovanje že uporabljajo registrske blagajne. Za slednje zato veljajo obveznosti lani uveljavljene zakonodaje, in sicer, da računalniški programi ali elektronske naprave ne smejo omogočati naknadnega spreminjanja podatkov o izdanih računih brez hrambe izvirnih podatkov in vseh poznejših sprememb. Računalniška oprema mora zagotavljati tako hrambo kot izpis podatkov ter sledljivost. Sankcije, predvidene za kršitelje, so visoke in znašajo od 20.000 do 250.000 evrov,« opozarjajo na Dursu.


Poostren nadzor do konca septembra

V juliju so se začeli izvajati tudi poostreni davčni nadzori, ki bodo trajali predvidoma do konca septembra, in sicer na sejmih in stojnicah po vsej Sloveniji. Davčni inšpektorji bodo na izbranih lokacijah zbirali podatke o prodajalcih z ogledi in opazovanjem, opravljali se bodo prikriti nakupi blaga, nadzorovalo izdajanje računov, blagajniško poslovanje in izvajalo dosledno kaznovanje v primeru zaznanih kršitev. Izbor zavezancev bo temeljil na podlagi podatkov, pridobljenih od mobilnih enot carinske uprave, in na podlagi informacij, s katerimi že razpolaga davčna uprava.

 

Deli s prijatelji