NA KOŽO

Dijalog ni dialog

Objavljeno 23. september 2017 00.35 | Posodobljeno 23. september 2017 00.43 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Kaj pomeni dialog, vemo, kaj pomeni dijalog, je predvčerajšnjim pokazal premier Plenković.

Dialog. Slovar slovenskega knjižnega jezika opredeljuje to besedo kot pogovor med dvema osebama, kot dvogovor. In v nadaljevanju pojasnjuje, da gre praviloma za izmenjavo mnenj med zastopnikoma različnih stališč z namenom doseči soglasje ali sporazum.

Dialog je v hrvaškem jeziku dijalog. Tudi njihov jezikovni portal pravi, da ta beseda označuje razgovor dveh oseb ali dveh strani z nasprotnimi stališči. Dvomov o tej definiciji slovar hrvaškega jezika ne dopušča.

In zdaj k stvari. Slovenijo in Hrvaško razdvojuje meja. Še bolj kot meja pa zadnja odločitev mednarodnega arbitražnega sodišča o tej isti meji. Da bi pomirili razgrete strasti in ohladili vroče glave, sta se državi dogovorili za dialog. Kajpak z namenom doseči soglasje ali sporazum, kot to pravita oba slovarja. Tako so trdili vsi, oba predsednika vlad, oba predsednika držav, ministri na tej in oni strani Kolpe, posvečeni in neposvečeni. Do predvčerajšnjim. Dokler ni za govorniški oder na 72. zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku stopil predsednik vlade lepe njihove. In opravil dijalog po Plenkovićevo. Zbranim diplomatom iz 193 držav vsega sveta je sporočil, kako je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško tipičen primer spodkopavanja mednarodnega prava. Reakcija slovenske strani je bila logična in edina pravilna; premier Miro Cerar je odpovedal za sredo napovedani obisk Zagreba. Saj da je Andrej Plenković grobo kršil njun vsega dva dni star dogovor. Dosežen z dialogom.

Hrvaška plus sosed je prepir, mi je ušlo nedavno. Ker je pač oblast lepe njihove doktor manipuliranja. S sosedi, z EU, dokazano zdaj tudi z OZN. A ljudje tam in tod imajo na srečo ali na žalost svoje probleme in težave, toliko njih, da so do politike bolj ali manj otopeli. Resnici na ljubo, ne tudi do meje. Naj naše eks južne brate zato spomnim, da je Svetovna zdravstvena organizacija izračunala, kako Slovenci v poprečju živimo kar dve leti daljše življenje od hrvaškega. In ker življenje nima reprize, bi pričakoval goreče navijanje slehernega Hrvata, da državna meja s Slovenijo poteka čim južneje. Lahko celo brez dialoga.

Deli s prijatelji