V SLOGI JE MOČ

Denar za sladkarije podarili za novo kočo

Objavljeno 19. december 2017 16.58 | Posodobljeno 19. december 2017 17.00 | Piše: Jure Žitko

Na Planini nad Vrhniko podrli staro planinsko kočo in zgradili večjo. Podjetja, krajani in občina zbrali 400.000 evrov, požtrvovalni tudi učenci.

Ogrevana bo s sodobnimi napravami zgolj na drva ali pelete.

VRHNIKA – Planinsko društvo Vrhnika je že pred leti izpeljalo zahteven, več deset tisoč evrov vreden projekt postavitve 21,5 metra visokega razglednega stolpa, ki velja za enega najvišjih lesenih samostoječih objektov pri nas.

Na vrhu se obiskovalcu odpre izjemen razgled na Rovtarsko, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje ter Julijci za njimi. Vidi se tudi greben Karavank in osrednje vrhove Kamniških Alp, proti vzhodu robovi Posavskega hribovja, južneje pa Ljubljansko barje ter Krimsko hribovje. Planinsko društvo je imelo po odprtju novega stolpa trikrat večji obisk, zaradi česar je stara planinska koča postala premajhna. Objekt je namreč sprejel največ 25 oseb, poleg tega ni imel tekoče vode niti elektrike.

Nova koča dvakrat večja

Nevšečnosti so v društvu seveda hitro opazili – pred skoraj tremi leti je zato padla odločitev za gradnjo nove koče. Tako so Milan Jerman, Jernej Drašler in Roman Novak, ki so imeli tudi največ izkušenj še od postavitve novega razglednega stolpa, zbrali ekipo in se zakopali v delo. Po zaslugi projektanta Poldeta Torkarja je projekt hitro dobil osnovo, na pomoč pa so jim priskočili tudi večje gradbeno podjetje iz Vrhnike, številni obrtniki, posamezniki in občina Vrhnika. V zelo kratkem času so tako zbrali skoraj 400.000 evrov v gotovini in materialu, velik del so prispevali kar prebivalci Vrhnike, ki v planinskem društvu vidijo dobrega gospodarja.

Staro kočo so začeli podirati februarja letos, po manj kot letu dni pa danes na istem mestu že stoji dvakrat večja, sodobnejša različica, ki je, kar je najpomembneje, opremljena z vodovodom, elektriko in celo optiko. So eno redkih planinskih društev, ki so podrla staro kočo in zgradila novo. Največji finančni zalogaj je bil prav izkop dvokilometrskega rova, po katerem so do koče lahko speljali vso potrebno infrastrukturo.

Nova koča bo v zgornjih prostorih omogočala prenočitve pohodnikom, saj mimo Planine poteka tudi evropska pešpot. Nekaj prostora bo namenjenega predavanju vodnikom, markacistom in drugim strokovnjakom. V kletnih prostorih so uredili sanitarije za invalide, koča pa bo ogrevana zgolj z drvmi ali peleti.

Odprtje prihodnjega maja

Obiskovalce bo v veliki jedilnici grela kmečka peč, oskrbnik koče Mitja Kovačič, ki jih streže že šesto leto zapored, pa obljublja, da bodo s ponudbo še bolj zadovoljni. Kovačič je ponosen in vesel, da bo v prihodnosti lahko gostil večje planinske skupine, ponudil zavetišče tujcem, svoje mesto pa bodo tukaj lahko našli tudi šolski tabori. Za uresničitev vseh teh ciljev bo po novem koča odprta več dni v tednu. Prve obiskovalce bi radi sprejeli še letos, naslednje leto maja ob občinskem prazniku pa bo ob deseti obletnici postavitve razglednega stolpa še uradno odprtje. Gradbeni odbor medtem vlaga veliko truda v zbiranje dodatnih finančnih sredstev – letos tudi s prodajo koledarjev –, s katerimi bodo do konca opremili notranjost koče.
Vsi vpleteni v projekt se iskreno zahvaljujejo vsem donatorjem in obiskovalcem. Nekateri jih obiskujejo in bodrijo skoraj vsak dan. Pred tedni, ko so urejali okolico, so jih obiskali učenci osnovne šole iz Logatca, in namesto da bi si kupili sladkarije, so denar prostovoljno namenili za gradnjo koče. To je bila lepa gesta mladih (in učiteljic), ki je vodji projekta celo orosila oči in mu dala še večjo potrditev, da so na pravi poti. Da je pot na Planino prava za zdravje, se zelo dobro zaveda tudi vrhniška upokojenka Danica Zlatinek, ki bo letos s 1130 vzponi postavila rekord planinskega društva.

Deli s prijatelji