NEDISCIPLINA

Davčni dolg v nebo

Objavljeno 04. avgust 2011 23.30 | Posodobljeno 04. avgust 2011 23.30 | Piše: Jadran Vatovec

Davčni dolg slovenskih podjetij že več kot 598 milijonov evrov

Generalna direktorica Dursa Mojca Centa Debeljak in premier Borut Pahor: nevestni delodajalci oškodujejo tudi državno blagajno

LJUBLJANA – Zavod za zaposlovanje je objavil seznama delodajalcev, ki so jim na podlagi podatkov, zbranih od 1. januarja do 16. julija letos, bodisi prepovedali zaposlovanje tujcev na podlagi pravnomočno izrečene kazni (globe) za prekrške bodisi jim zavod zdaj ni dolžan posredovati podatkov o delavcih, ki iščejo zaposlitev, ker za svoje delavce pač niso plačevali prispevkov.

Črni seznam

Kršiteljev je žal veliko preveč, izmed grešnih gospodarskih družb (z)bodejo v oči Prevent Global, Kompas hoteli Bled, Mercator poslovni sistemi, d. d., ter, kar smo sicer tako pričakovali, Vegrad in nekaj Vegradovih hčerinskih družb. Sindikati so zavod za zaposlovanje kar precej časa zaman pozivali, da to končno stori – naj podatke objavi.

Kriza ni edini razlog

Slovenski delodajalci so imeli ob koncu prejšnjega meseca kar za 598,3 milijona evrov davčnega dolga. Ja, zgolj 71 dolžnikov državi ta hip dolguje po več kot milijon evrov: njihov skupni neporavnani dolg znaša »zgolj« 31,6 odstotka vsega davčnega dolga. Sto največjih dolžnikov – od teh jih je 60 že v stečaju – dolguje skupno kar 214,3 milijona evrov, največji dolžnik pa – saj ni res, pa je – celo 15,4 milijona evrov. Take razmere so prav gotovo tudi posledica krize, vendar ta žal ni edini vzrok zanje. Kronična davčna nedisciplina je skrb vzbujajoča še zato, ker se nekateri delodajalci namenoma (zavestno) poskušajo okoriščati s preračunljivimi kršitvami pri plačevanju prispevkov za socialno varnost zaposlenih.

Stečajni mali bogovi

Zaradi vsega, kar se dogaja v slovenjegraškem Prevent Globalu in z njim, odkar se je znašel v stečaju, je poslanec SDS, nekdanji Večerov novinar, Miro Petek na pravosodnega ministra Aleša Zalarja naslovil poslansko vprašanje, v katerem lahko preberemo tudi nekatere šokantne podatke: »Ali je minister seznanjen, da stečajni upravitelj Prevent Globala Boris Kastivnik vodi sočasno kar 46 stečajev in da se nekateri izmed teh vlečejo že vse od leta 1995? Kako lahko nekdo uspešno razrešuje toliko stečajev hkrati, če pa za posamezni stečaj ne more porabiti niti pol delovnega dne? Ali je slovenjegraško sodišče sploh že preverilo uspešnost dela tega stečajnega upravitelja in kdaj?« Skupni dolg sto največjih dolžnikov znaša kar 214,3 milijona evrov, največji med njimi pa je Dursu dolžan 15,4 milijona.

Deli s prijatelji