DOLENJSKA

Človeško ribico je bruhnilo na travnik

Objavljeno: 18.03.2016 17:00Posodobljeno: 18.03.2016 17:00

Od leta 2008 so ob poplavah našli več kot 30 naplavljenih človeških ribic.

ŽUŽEMBERK – Medtem ko so vse oči domače in tudi svetovne javnosti uprte v živalco, ki je v Postojnski jami izlegla več deset jajčec, si je svoj košček pozornosti priborila tudi človeška ribica iz okolice Žužemberka. Na površje jo je naplavilo med nedavnimi poplavami, ki so zajele območje Šice. Na enem tamkajšnjih travnikov jo je našel dolgoletni raziskovalec podzemlja Darko Hribar, član Jamskega kluba Krka. Kot pravi, živi v podzemlju Šice precej človeških ribic, a tokrat se je prvič zgodilo, da jo je videl pri dnevni svetlobi.

Tako ni čudno, da je bil Darko Hribar precej presenečen, ko je na razmočenem travniku, ki se razteza v neposredni bližini bruhalnika, zagledal človeško ribico: »Že vrsto let spremljam to jamo in poznam življenje v njej in dogajanje nad njo. Zadnji mesec so vode precej narasle in podtalnica na nekaterih območjih kar bruha na površje. Kot vem, doslej še nihče ni opazil, da bi kak bruhalnik na tem območju človeško ribico naplavil na površje.« A tu se je mudila za kratek čas, saj je Darko Hribar poskrbel, da je izgubljeni proteus hitro odplaval nazaj po svojih podzemskih opravkih: »Človeška ribica še ni bila odrasla, saj so te lahko dolge več kot 20 centimetrov. Ta, ki sem jo hitro prenesel do mirnega bruhalnika, po katerem je zaplavala nazaj v podzemni svet, je bila velika dobrih 15 centimetrov.«

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.