V MINUS

Cerkveno podjetje v stečaj, nadškofiji grozi odvzem nepremičnin

Objavljeno 24. november 2011 17.23 | Posodobljeno 24. november 2011 17.23 | Piše: D. P. /STA

Upniki so prijavili za 132 milijonov evrov terjatev

Mirko Krašovec, nekdanji ekonom mariborske nadškofije
MARIBOR – Mariborsko sodišče je razglasilo stečaj cerkvene družbe Gospodarstva Rast. Nobeden od upnikov se kljub podaljšanemu roku ni odločil za konverzijo svojih terjatev. Prisilna upraviteljica Alenka Gril pri svojem delu ni bila uspešna. Pri reševanju podjetja pa ni pomagal niti domnevni tuji vlagatelj, ki so ga omenjali kot potencialnega rešitelja družbe.

Za 132 milijonov terjatev

Upniki so, potem ko je bila v dopolnjeni seznam uvrščena tudi terjatev NLB, skupaj prijavili za 132 milijonov evrov terjatev. Prav največja državna banka je s skoraj 92 milijoni evrov terjatev tudi največji od 10 upnikov mariborske cerkvene družbe.

Usoda Zvonov še neznanka

S tem se je končala zgodba samega vrha finančne piramide v mariborski nadškofiji, ki je javnost v začetku letošnjega leta šokirala z dejstvom, da so z njo povezane gospodarske družbe, poleg Gospodarstva Rast še holdinga Zvon Ena in Zvon Dva, skupaj zadolžene za skoraj 800 milijonov evrov. Kakšna bo usoda obeh Zvonov, bo prav tako znano po odločitvah mariborskega sodišča, ki sta sredi odločanja o zahtevi največjega upnika NLB za njun stečaj.

Nadškofija brez nepremičnin?

Za nadškofijo Maribor stečaj pomeni izgubo pomembne finančne naložbe, hkrati s tem pa dodatne odpise in slabitve. V enem izmed scenarijev bi lahko ostala tudi brez nekaterih nepremičnin, in sicer samostana Studenice, orglarske delavnice v Hočah in poslovne zgradbe na Barvarski ulici v Mariboru.

Deli s prijatelji