KONCESNINA

Cerarjeva vlada udarila po turističnih delavcih

Objavljeno 24. november 2017 13.53 | Posodobljeno 24. november 2017 13.53 | Piše: K. K.

Zaradi visokih stroškov koncesnin po novi uredbi bodo delavci v zdraviliški dejavnosti najverjetneje ostali brez zasluženega povišanja plač.

LJUBLJANA – Kljub večkratnim javnim zagotovilom ministrice za okolje in prostor Irene Majcen v fazi priprave, da po novi uredbi zdravilišča ne bodo plačevala več kot enega odstotka letnih prihodkov za koncesnine, se v praksi dogaja prav nasprotno. Davek za nerazumno visoke koncesnine, ki jih plačujejo slovenska zdravilišča, se bo očitno spet prevalil na pleča turističnih delavcev. Torej tistih, ki so s svojim delom v pretekli sezoni krvavo zaslužili povišanje plač.

Snedli obljube

Očitno bodo ravno tisti, ki so med najzaslužnejšimi za dobre rezultate slovenskega turizma, zdaj ostali praznih rok, četudi je ministrica Irena Majcen konec novembra 2015 izrecno javno obljubila, da bo vlada pod vodstvom Mira Cerarja ustrezno popravila uredbo oziroma način izračunavanja koncesnin, če bodo izračuni dejanskih stroškov pokazali, da koncesnine presegajo en odstotek letnih prihodkov koncesionarjev.

Lanski podatki iz revidiranih poslovnih izkazov zdravilišč kažejo, da je strošek koncesnine pri mnogih zdraviliščih celo za nekajkrat presegel mejo, po kateri bi morala po besedah ministrice vlada nemudoma ukrepati s spremembami sporne uredbe. Tako je danes razvidno, da bi v primeru celotnega plačila koncesnine, skupaj z vodnim povračilom, Terme Dolenjske Toplice plačevale 1,43 odstotka letnih prihodkov, Terme Šmarješke Toplice 1,66 odstotka, Terme Lendava 3,6 odstotka, Terme 3000 Moravske Toplice 3,8 odstotka, Terme Zreče 3,92 odstotka in podobno tudi ostala slovenska zdravilišča.

Namesto k zaposlenim, ki za opravljeno delo in povečan obseg oddelanih delovnih ur zaslužijo povišanje plač v svojih podjetjih, saj sredstva za to so, bo težko prisluženi denar zaradi nerazumne uredbe odtekel v proračun države.

Minister svojim obrnil hrbet

Več kot očitno so ohromljeni tudi na direktoratu za turizem, ki sodi pod okrilje ministra Zdravka Počivalška – ta je na ministrsko mesto prišel prav iz zdraviliškega turizma. Govorice, da se zavzemajo za predlog sprememb, da bi se po novi uredbi izračunane koncesnine znižale za pol, so še vedno zgolj prazne obljube. Čas mineva, delavci v turizmu pa so še vedno brez zasluženih korektnih plačil. Medtem je ministrica Irena Majcen že sama koncesijsko dajatev za nekatere proizvajalce v kmetijstvu brez težav znižala za polovico. Očitno so zaposleni v turizmu vredni manj ali pa morda ocenjuje, da v Sloveniji turizem ni perspektivna panoga.

Tudi po nedavni ostri reakciji sindikata delavcev v turizmu, ki je javno poudaril, da pričakuje, da bo vlada take ekscese preprečila z določilom »kapice« za najvišjo koncesnino v višini enoodstotnih letnih prihodkov uporabnikov termalne vode, se še vedno ni nič premaknilo. Niti pri ministru Počivalšku niti pri ministrici Majcnovi. Očitno se bo izjemna sezona v panogi slovenske zdraviliške turistične dejavnosti v zadnjih dveh letih poznala le v državnem proračunu, žepi delavcev pa bodo ostali prazni. Ob tem še posebej v oči bode dejstvo, da se vse to dogaja v času pred enim od vrhuncev turistične sezone, pred novoletnimi prazniki.

Deli s prijatelji