OSTAJA V SLOVENIJI

Cerarjeva napoved: Deportacije sirskega begunca (še) ne bo

Objavljeno 14. november 2017 17.52 | Posodobljeno 14. november 2017 17.57 | Piše: STA, M. U.

Ahmad Šami ostaja v državi do vladne odločitve o interesu za njegovo začasno prebivanje.

Predsednik SMC Miro Cerar.

LJUBLJANA – Sirskega begunca Ahmada Šamija danes še ne bodo deportirali na Hrvaško, ampak bo vlada odločala o interesu države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je napovedal premier Miro Cerar. Pojasnil je še, da notranje ministrstvo ne more ravnati drugače, kot je, današnje ravnanje nekaterih poslancev pa je označil kot neprimerno in nedopustno. Spomnil je, da je Ahmad Šami vstopil v Slovenijo preko Hrvaške, v Sloveniji pa sprva ni zaprosil za azil, temveč nadaljeval pot v Avstrijo. Ta ga je na meji zavrnila, nato je v Sloveniji zaprosil za azil. Njegovo prošnjo je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) junija 2016 zavrglo, saj je ugotovilo, da je zanjo skladno z določili dublinske uredbe odgovorna Hrvaška.

Šamijevo pritožbo so obravnavala vsa redna sodišča in tudi sodišče EU v Luksemburgu, ki je pritrdilo stališču Slovenije. Ker je Šami izčrpal vsa pravna sredstva, so okoliščine primera jasne, MNZ pa v pravnomočno dokončanem postopku, kljub nekaterim pozivom, ne more in ne sme odločiti drugače, kot je, je poudaril Cerar. Kot je dodal, ne smemo pozabiti, da živimo v pravni državi in moramo spoštovati odločitve EU in naših sodišč.

Posebne okoliščine

Kljub temu pa se postopek deportacije sirskega begunca danes ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, ki bi ga nato izdalo notranje ministrstvo, je pojasnil Cerar. To bo storila na predlog urada za oskrbo in integracijo ter na podlagi zakona o tujcih. Ta namreč določa, da se tujcu, čigar prebivanje v Sloveniji je v interesu države, lahko izda dovoljenje za začasno prebivanje. O tem na predlog državnega organa odloča vlada.

Cerar je ob tem opozoril, da država »ni samopostrežna trgovina«, kjer si vsakdo vzame kar in kadar mu ustreza. Odzval se je tudi na ravnanje nekaterih poslancev SD in Levice, ki so sirskega begunca odpeljali v državni zbor. Po Cerarjevih besedah je to, kar so storili, povsem neprimerno in nedopustno ter je očitno šlo za predvolilno kampanjo. Na MNZ pa so pojasnili, da Šami ni več prosilec za mednarodno zaščito, saj je bil dublinski postopek pravnomočno končan na podlagi sodbe vrhovnega sodišča. Predaja Hrvaški je pomenila le posledico pravnomočnosti sodbe vrhovnega sodišča, so poudarili.

Postopek, ki ga je predlagal predsednik vlade, pa bodo vodili skladno z zakonom o tujcih. Ko oziroma če bo vlada sprejela sklep, da je izdaja dovoljenja za začasno prebivanje Šamiju v interesu Slovenije, bo MNZ ob izpolnjevanju pogojev iz 51. člena zakona o tujcih po uradni dolžnosti izdal tako dovoljenje. Tako bo pridobil zakonit status v Sloveniji po drugi pravni podlagi in se predaja Hrvaški ne bo izvedla.

Oglasili so se tudi v SDS

Poslanec Branko Grims je spomnil, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. Isti ljudje pa danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane, je dejal.

Popoldne se je oglasil tudi predsednik republike Borut Pahor. Izpostavil je, da so o tej zadevi pravnomočno odločila sodišča, odločitve sodišč pa je treba spoštovati. Če se bodo pristojni odločili drugače, pa mora biti utemeljitev take odločitve zelo prepričljiva, da ne ustvarja precedenčnega primera.

Deli s prijatelji