POMEMBNA DEJSTVA

Cerar zaradi Zvera poslal pismo Schulzu. To je napisal

Objavljeno 21. marec 2016 16.11 | Posodobljeno 21. marec 2016 16.11 | Piše: S. U.

Miro Cerar je posredoval pismo o pomembnih dejstvih, ki jih evropski poslanec Milan Zver tako ali drugače izpustil v svoji pobudi, ki jo je naslovil na predsednika Evropskega parlamenta.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je konec preteklega tedna predsedniku evropskega parlamenta Martinu Schulzu posredoval pismo, v katerem ga obvešča o določenih pomembnih dejstvih, ki jih evropski poslanec Milan Zver tako ali drugače izpustil v svoji pobudi, ki jo je naslovil na predsednika Evropskega parlamenta in predsednika skupine Evropske ljudske stranke (ELS) v Evropskem parlamentu Manfreda Webra. Zver, ki je prav tako vodja slovenske delegacije v ELS, je namreč posredoval očitno sporno in zavajajočo pobudo za postavitev spominskega obeležja v prostorih Evropskega parlamenta, ki bi opominjalo na množične poboje na ozemlju Slovenije takoj po 2. svetovni vojni.

Gospod Zver v tej pobudi med drugim zatrjuje, da »Slovenska država zelo počasi ureja to pereče vprašanje. Delno tudi zato, ker so v Sloveniji še vedno močne sile, ki zavračajo pietetni tretma teh žrtev. Kljub temu se stvari počasi premikajo in iskreno verjamem, da se bo slovenski narod prej ali slej soočil s temnimi stranmi lastne zgodovine, popravil krivice, kjer je to še mogoče, in dosegel spravo.«

Predsednik slovenske vlade v svojem pismu jasno opozarja, da so navedene trditve zavajajoče. Ob tem premier obvešča predsednika Evropskega parlamenta o dejstvu, da je prav lani državni zbor sprejel zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, ki sistematično ureja evidentiranje in ustrezno obeležitev prikritih grobišč ter dostojen pokop žrtev. »Ta zakon je rezultat uspešnega sodelovanja med slovenskimi političnimi strankami, predvsem med opozicijsko stranko Nova Slovenija, ki je tudi članica ELS, in vodilno vladno Stranko modernega centra, ki jo vodim,« v pismu sporoča Cerar.

»Povojno nasilje v Sloveniji je bilo javno in odločno obsojeno«

»Prav tako smo lani vsi najvišji slovenski politični voditelji – predsednik republike, predsednik državnega zbora, predsednik državnega sveta in predsednik vlade – skupaj posvetili temeljni kamen za postavitev spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije. Obenem je vlada zagotovila potrebna sredstva za postavitev tega spomenika,« poudarja predsednik slovenske vlade.

V pismu premier Cerar dodaja, »da je bilo povojno nasilje v Sloveniji javno in odločno obsojeno že večkrat, na najvišjih političnih ravneh. To smo ponovno storili po zadnjih parlamentarnih volitvah leta 2014: predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je podpredsednik naše Stranke modernega centra, je na prvi izredni seji novo konstituiranega zbora nastopil z nagovorom v spomin na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov.« Pri tem, kot v svojem pismu pojasnjuje premier, je predsednik slovenskega parlamenta posebej izpostavil resolucijo o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je sprejel Evropski parlament leta 2009 in ki poudarja vlogo zgodovinarjev in političnih strank: prve poziva k uporabi znanstvenih orodij za nepristransko proučevanje preteklosti, druge pa opozarja, da si ne smejo lastiti izključne pravice do razlage zgodovine.

»Resnica je prav nasprotna«

»In prav v tem pogledu je pobuda gospoda Zvera še posebej problematična,« predsednika Evropskega parlamenta opozarja slovenski premier. »Dejstvo je namreč, da so za množične poboje na slovenskem ozemlju po drugi svetovni vojni odgovorne tedanje jugoslovanske vojaške oblasti. To pomeni, da Republika Slovenija, ki je nastala leta 1991, ne more biti odgovorna za te žrtve. Še manj je zanje odgovoren 'slovenski narod', kot to namiguje gospod Zver v svoji pobudi. Resnica je prav nasprotna: slovensko ljudstvo je bilo med glavnimi žrtvami tega hudodelskega početja,« odločno izpostavlja predsednik vlade.

»Pobuda gospoda Zvera torej predstavlja popolnoma neutemeljeno obdolžitev Republike Slovenije in njenih ljudi. Prepričan sem, da taka zavajajoča pobuda ne zasluži podpore Evropskega parlamenta,« je pismo sklenil slovenski premier.

Deli s prijatelji