ODSTOPITI ALI NE

Cerar ne izpusti iz rok vedno pripravljenega Mramorja

Objavljeno 18. januar 2016 18.22 | Posodobljeno 18. januar 2016 19.30 | Piše: T. L.

Po aferi izplačevanja dodatkov za nočno pripravljenost je minister Mramor (vendarle) ponudil odstop. Predsednik vlade pa ...

Miro Cerar.

LJUBLJANA – Kaj bo storil predsednik vlade Miro Cerar z ministrom Mramorjem? Cerarjevo izjavo o ponujenem odstopu (od izbruha afere do ponujenega odstopa je sicer preteklo kar precej časa) je čakala vsa javnosti. Začetek tiskovne konference je bil sicer napovedan ob 17. uri, kar pa se ni zgodilo, saj se je tiskovna konferenca začela dobrih 15 minut kasneje. 

Cerar je dejal, da je ministru sam podal kritiko za storjeno napako, »zato mislim, da je prav, da se je opravičil, da bo vrnil vsa sredstva in prepoznal napako, ki jo je storil«.

»Kot predsednik vlade sem dolžan ocenjevati ministra glede na njegovo dosedanje delo. In njegovo delo kaže, da mu je uspelo doseči osrednji cilj vlade: stabilizirati javne finance,« je nadaljeval Cerar in nato začel naštevati vse Mramorjeve dosežke. In kakšno odločitev je sprejel? Lahko bi rekli, da pričakovano. 

»Mramor je napako obžaloval, se zanjo javno opravičil in jo bo v celoti popravil. Svojo funkcijo opravlja požrtvovalno. Na podlagi tega ne sprejemam odstopa Mramorja,« je zaključil Cerar.

»Odločitev je moja. Sem predsednik vlade in tako odločitev moram sprejeti sam,« je Cerar odgovoril na novinarsko vprašanje, ali gre za usklajeno odločitev s koalicijskimi partnericami.

»Bila je težka odločitev. Pretehtal sem obe plati: napake, ki jih je storil, ko še ni bil minister v vladi, in njegove dosežke. Ko se je zavezal, da bo celoten znesek vrnil, ko odpravljamo sistemsko napako, ni razloga, da bi ministra menjal. Tisti, ki smo razkrili ta primer, smo stranka SMC, natančneje minister Koprivnikar, ki je opazil napako v sistemu. Ko sem tehtal razloge za in proti, sem se odločil tako, kot sem se,« je dejal Cerar.

O odgovornosti ministra iz časa, ko ni bil minister, ni dvoma. »Tudi priznal mi je osebno v razgovoru, da je bil izjemno nespreten, nekonsistenten v svojih prvih izjavah. Tudi za to sem ga kritiziral. Dejstvo je, da ko je zagrešil napako, da je deloval v skladu s pravnimi akti, danes vemo, da so ti akti v neskladju z zakonom, kot je zdaj ugotovila inšpekcija.« 

To je minister, ki je dosegel priznanje ministra v Evropi, je poudaril Cerar.

Ni primerjave med Mramorjem in situacijo Setnikar Cankarjeve

Na novinarsko vprašanje, ali je bila Stanka Setnikar Cankar zanič ministrica, saj da je Cerar njen odstop sprejel, premier odgovarja, da je tedaj ocenil, da je smiselno odstop sprejeti. Dodaja, da je šlo za popolnoma drugo situacijo in da je tedaj šlo za začetek mandata. »Ni primerjave med tem, kar je zdaj, in njeno situacijo,« je bil kratek Cerar. Mramor je zagotovo eden od najboljših finančnih ministrov v Evropi. Napake ni storil v času ministrovanja.

Nato je z jeznim glasom nadaljeval, da se pozivi k odstopom ministrov v vladi pojavljajo ves čas. In ti pozivi se dogajajo v času, ko je vlada dosegla največji preboj v zadnjih letih, trdi Cerar, ki se je v govoru obregnil tudi ob sodelovanje koalicijske Židanove SD in Janševe SDS pri vprašanju gozdov.

Kaj pa je z ministrico?

Cerar je dejal, da je tudi z ministrico Makovec Brenčičevo opravil razgovor, in zatrdil, da je bil do nje enako kritičen kot do Mramorja. Dodal pa je, da gre v njenem primeru za milejše okoliščine, saj v tem primeru ni bila odločevalka, čeprav je prejemala denar na nezakoniti osnovi. Ministrica pa svojega odstopa ne bo ponudila, so za STA povedali na ministrstvu. 

Deli s prijatelji