MEDENI PROJEKT

Čebele v mestih bolj pridne kot na vasi

Objavljeno: 07.04.2017 11:45Posodobljeno: 07.04.2017 11:45

S projektom Pomagajmo čebelici – Ocvetličimo mesto razvijajo urbano čebelarjenje. V Ljubljani ima 31 čebelarjev razpostavljenih 300 panjev, tudi na Cankarjevem domu.

LJUBLJANA –Če bomo izgubili čebele, bomo težko preživeli, pravijo strokovnjaki. Začetnik vsega sodobnega čebelarstva Anton Janša je že sredi 18. stoletja na vrtu cesarice Marije Terezije, kjer je imel čebelnjak in poučeval čebelarjenje, spoznal, da so te živalce izjemne delavke, ki s pridnostjo in neutrudnim delom oskrbe človeka s potrebnim medom in voskom. Toda slutil je njihov širšo vlogo, saj je zapisal, da so ustvarjene od Boga. Ker smo si prisvojili naravo in močvirja, cvetoče travnike in gozdove spremenili v geometrijsko pravilna polja, intenzivne sadovnjake in zelenjavarske rastlinjake, čebele izgubljajo svoj prostor pod soncem. Njihov smrtni sovražnik so zlasti fitofarmacevtska sredstva, s katerimi kmetje škropijo svoje posevke.

Zato se je čebelarjem že pred desetletji porodila ideja, da bi morda lahko živele z ljudmi v mestih. Nekateri seveda niso verjeli, da lahko preživijo sredi betona v smradu smoga. Pa se je izkazalo, da so zelo prilagodljive.

Pomagajmo čebelici

V okviru programa Čebelja pot, ki ga je zasnovala Mestna občina Ljubljana (MOL) in združuje 31 partnerjev, je BTC Ljubljana predstavil svoj projekt Pomagajmo čebelici – Cvetoče mesto. V sodelovanju z MOL in partnerji Hofer, Merkur, Semenarna/Kalia, Medex in Minicity so od 8. do 22. aprila pripravili raznolike aktivnosti, med drugim vodene oglede urbanih čebelnjakov na Čebelji poti, ki stojijo na vrhu Cankarjevega doma, pri Vodnem mestu v BTC, pa vrh Hotela Park, v parku Tivoli in drugod. V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani bodo organizirali predavanje o avtohtonih medovitih rastlinah, v Parku sveta Evrope pa bo Cankarjev dom odprl medoviti vrt. V soboto, 8. aprila, bo na Trgu med Dvorano A in Tržnico BTC City dopoldne velik cvetlični sejem. Podroben razpored dogajanja je objavljen na www.BTC-City.com/cebele.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.« 

 
Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja