KADROVANJE

Bratuškova zahteva poimenski seznam zaposlenih

Objavljeno 28. marec 2013 17.41 | Posodobljeno 28. marec 2013 17.41 | Piše: STA, P. J.

Zanimajo jo tudi seznam tistih, ki bi se lahko upokojili, in odgovori, zakaj tega še niso storili.

LJUBLJANA – Predsednica vlade Alenka Bratušek je na ministre in ministrice nove vlade naslovila dopis, v katerim med drugim zahteva poimenski seznam vseh na novo zaposlenih na posameznih ministrstvih v letošnjem letu z navedbo razlogov za zaposlitev. Za informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar to ni sporno, opozarja pa na politično moralo.

Obračun s kadri

Po besedah Pirc Musarjeve so vsi podatki o tem, kdaj na ministrstvu »je bil kdo zaposlen, na kakšno delovno mesto, za kakšno plačo in pod kakšnimi pogoji, informacije javnega značaja, te podatke pa lahko poleg predsednice vlade dobijo tudi novinarji«. Seznam je lahko tudi javno objavljen, pravi.

Ob tem pa informacijska pooblaščenka opozarja na vprašanje, kaj bo vlada z omenjenim seznamom počela. Zbiranje takšnih podatkov lahko namreč služi tudi za obračun s kadri, ki jih je nastavila prejšnja vlada, je pojasnila. »To je bojazen, vendar to ni več stvar prava, ampak stvar politične morale,« dodaja.

Omenjeno bojazen je po današnji seji vlade komentiral tudi predsednik DL ter minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant. Opozoril je, da morajo posamezne kadrovske odločitve temeljiti na kompetencah in ne političnih kriterijih, kljub temu pa dejstvo, »da je bil nekdo pred kratkim zaposlen ali pa da ima določeno strankarsko izkaznico, ne more biti razlog za odpoved«. Sam ocenjuje, da ima Bratuškova pravico do omenjenih podatkov.

Zakaj niso upokojeni?

Podoben seznam, kot ga zdaj zahteva Bratuškova, je sicer že stalnica ob menjavah vlad. Tako je vlada Janeza Janše ob prevzemu oblasti v začetku leta 2012 zahtevala seznam vseh zaposlenih na ministrstvih v času vlade Boruta Pahorja, slednja pa seznam vseh zaposlenih na ministrstvih v času njene predhodnice.

V tokratnem dopisu Bratuškova sicer od ministrov in ministric zahteva še nekatere druge podatke. Med drugim jo morajo seznaniti o finančnem stanju na ministrstvih, pri čemer morajo poudarek dati na sredstvih za stroške dela. Zahteva tudi stanje števila zaposlenih v državni upravi konec leta 2011 in 2012 in na 22. marec (dan po prevzemu poslov nove vlade) ter seznam zaposlenih na posameznih ministrstvih, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev z navedbo razlogov, »zakaj niso skladno z zakonom, upokojeni«. Zahteva tudi program dela za posamezno ministrstvo, ki naj vsebuje zakone, ki jih morajo pripraviti posamezna ministrstva.

Vse zahtevane podatke morajo ministrstva pripraviti do 10. aprila. V dopisu Bratuškova člane vlade sicer še obvešča, da bodo koalicijski partnerji v času med 22. in 26. aprilom na Brdu pripravili predstavitev dela vlade za leto 2013.

Deli s prijatelji