AHMAD ŠAMI

Branko Grims: Kje sta zdaj pravna država in spoštovanje sodišč?

Objavljeno 14. november 2017 14.05 | Posodobljeno 14. november 2017 14.05 | Piše: STA, A. L.

»Kje je zdaj pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla,« je dejal.

Branko Grims.

LJUBLJANA – Poslanec SDS Branko Grims je v primeru sirskega begunca Ahmada Šamija (Shamieh), proti čigar deportaciji so se zavzeli tudi predstavniki vlade in koalicije, poudaril, da to ni v skladu z zavezami o spoštovanju pravnega reda, saj so o Šamijevi usodi odločala sodišča. Opozoril je še, da se za slovenske državljane levičarji na tak način niso nikoli zavzeli. Grims se je vprašal, za koliko slovenskih mladih družin, ki so jih vrgli iz stanovanja, za koliko slovenskih sirot in za koliko zelo bolnih upokojencev so se levičarji na čelu s predsednikom vlade Mirom Cerarjem, predsednikom državnega zbora Milanom Brglezom in predsednikom države Borutom Pahorjem zavzeli na tak način, »jih pripeljali v parlament, naredili iz tega vsedržavni problem«. Ko pa gre za migranta, ki je prišel v Slovenijo in prosil azil, a je evropsko sodišče ugotovilo, da to ni zadeva Slovenije, slovensko vrhovno sodišče pravnomočno odločilo, da se vrne na Hrvaško, ustavno sodišče zavrnilo ustavno pritožbo, takrat pa se napove sestanek vlade, pripelje se človek v parlament, vzpostavijo se »izredne razmere«.

»Nekaj je hudo narobe«

To po Grimsovih besedah pomeni, da »je nekaj hudo narobe«. Spomnil je, da je vlada prisegla, da bo spoštovala pravni red in da smo od predstavnikov koalicije pogosto slišali, da je treba odločbe sodišča brezpogojno spoštovati. Isti ljudje pa danes v primeru Šamija napovedujejo, da bodo storili vse, da odločbe sodišča ne bodo spoštovane, je dejal. »Kje je zdaj pravna država, spoštovanje sodišč, sodnih odločb? Očitno je umrla,« je dejal. »S tem lažnim humanizmom se v resnici uničuje temelj slovenske države in njene blaginje.« Ob tem je poudaril, da se ni treba čuditi, če ob taki oblasti v tujino odhajajo mnogi mladi. Njim bi bilo treba nameniti denar, ki ga je država namenila za bivanje Šamija, je menil in se zavzel, da se v primeru Šamija spoštuje pravo in da mu »zaželimo srečno pot«.

Začasno prebivanje?

Šami je v času begunske krize februarja 2016 v Sloveniji zaprosil za mednarodno zaščito, po postopkih na sodiščih pa so z ministrstva za notranje zadeve v ponedeljek sporočili, da so začeli s postopkom za deportacijo Šamija. Deportacija je bila predvidena za danes zjutraj, proti njej pa so v ponedeljek pozvali poslanci koalicije in Levice. Šami se je zjutraj sicer zglasil v azilnem domu, kamor sta ga pospremila tudi poslanca Jan Škoberne (SD) in Miha Kordiš (Levica), ki pa sta ga nato odpeljala v državni zbor. A postopek deportacije se ni začel izvajati, saj bo vlada zaradi posebnih okoliščin primera na eni prihodnjih sej odločala, ali obstaja interes države za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje, je pojasnil predsednik vlade Miro Cerar.

Deli s prijatelji