V PARLAMENT

Bo zlato pravilo dobilo podporo poslancev?

Objavljeno 11. april 2012 10.27 | Posodobljeno 11. april 2012 10.27 | Piše: P. J., STA

Zaradi dogovora v Vili Podrožnik je pričakovati, da bodo pravilo dobilo potrebno večino.

Predsedniki so se v Vili Podrožnik dogovorili.

LJUBLJANA – Poslanci bodo danes na izredni seji odločali o začetku postopka za spremembo ustave z vnosom fiskalnega pravila o uravnoteženih javnih financah. Za odločitev, s katero se bo začela druga faza spreminjanja ustave, je potrebna dvotretjinska večina.

Pogoj za stabilnost in razvoj

Na podlagi torkove odločitve ustavne komisije, kjer je 18 članov glasovalo za začetek postopka spreminjanja ustave, eden pa se je vzdržal, in zaradi dogovora predsednikov parlamentarnih strank na srečanju v Vili Podrožnik je na plenarni seji državnega zbora (DZ) pričakovati dvotretjinsko večino.

Če se to ne bi zgodilo, bi bil postopek končan, vsebinsko enakega predloga pa v istem mandatnem obdobju nato ne bi več bilo mogoče obravnavati. To je zelo malo verjeten scenarij, saj vse parlamentarne stranke v vnosu fiskalnega pravila v ustavo vidijo enega od pogojev za stabilnost in dolgoročni razvoj države.

Poslanci bodo potrjevali tudi stališče ustavne komisije, da je treba vladni predlog spremembe 148. člena ustave na nekaterih mestih dopolniti oziroma spremeniti.

Potreben bo tudi izvedbeni zakon

Današnji pričakovani odločitvi DZ za začetek postopka bo nato sledila druga faza, v kateri bo ustavna komisija ob pomoči skupine pravnih in ekonomskih strokovnjakov pripravila končni predlog spremembe ustave in se dotaknila tudi načinov izvedbe fiskalnega pravila v praksi. To bo določal poseben izvedbeni zakon, ki ga bo DZ po potrditvi spremembe ustave prav tako sprejemal z dvotretjinsko večino.

Deli s prijatelji