ARHITEKTURA

Bo Ljubljana dobila Plečnikov parlament?

Objavljeno: 16.08.2016 12:54Posodobljeno: 16.08.2016 12:54

V Zavodu za varstvo naravne in kulturne dediščine Slovenije nasprotujejo gradnji po načrtih mrtvega arhitekta.

Arhitekt Jože Plečnik je kmalu po drugi svetovni vojni idejno zasnoval veličastno poslopje parlamenta in ga poimenoval slovenska Katedrala svobode. Tudi prostor zanj je izbral, pravzaprav kar dve mogoči lokaciji: Tivoli ali Grajski grič. Gradnje takrat niso izvedli, pred dobrima dvema letoma pa je idejo obudilo društvo Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja, ki ga vodi Stane Bregar.

S somišljeniki je ustanovil odbor za postavitev Plečnikovega parlamenta v Ljubljani in v državnem zboru so na novinarski konferenci predstavili pobudo. Posebnega odziva ni bilo. Ideja je sicer privlačna, ampak kdo bo v času, ko denarja primanjkuje na vseh koncih, razmišljal o postavitvi veličastne zgradbe, ki naj bi stala približno 360 milijonov evrov? Denar, pravijo v odboru, bi se že našel, samo omogočite nam vse potrebno, da lahko začnemo gradnjo. Država in MOL naj zagotovita prostor, parlament pa bi postavili v javno-zasebnem partnerstvu z donacijami ter ob podpori številnih Slovencev po svetu.

Dva profesorja, dve mnenji

In tu se težava začne. Kje naj bi Plečnikova Katedrala svobode danes stala? Profesor Janez Suhadolc, tudi član odbora, predlaga postavitev parlamenta na bodoči Južni trg, prostor znotraj kareja med Čopovo in Wolfovo ulico ter Slovensko cesto, kjer zdaj prevladuje neugledna stavbna navlaka. Ker je Plečnik izrisal tloris stavbe, prerez in vsa pročelja v merilu 1 : 200, narejena pa je bila tudi maketa v merilu 1 : 100, to po Suhadolčevem prepričanju zadošča za izdelavo načrtov in gradnjo. Idejna zasnova zadošča za izdelavo dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja (PGD) in za izvedbene načrte (PZI).

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja