SMRT 17-LETNIKA

Barack Obama v neobičajno osebnem nagovoru

Objavljeno 20. julij 2013 11.53 | Posodobljeno 20. julij 2013 11.53 | Piše: T. L., STA

Ameriški predsednik je dejal, da bi pred 35 leti lahko bil on ustreljeni 17-letni Trayvon Martin.

Barack Obama je teden dni po oprostitvi varnostnika spregovoril o rasni neenakosti v ZDA.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Barack Obama je v petek dejal, da bi pred 35 leti lahko bil on Trayvon Martin. To je povedal v prvem komentarju po skoraj tednu dni, ko je floridska porota z oprostilno sodbo varnostnika Georgea Zimmermana, ki je lani ubil 17-letnega temnopoltega Martina, razburila ZDA.

»Ko je bil Trayvon Martin ubit, sem rekel, da bi to lahko bil moj sin. Na drug način sem rekel, da bi Trayvon Martin lahko bil jaz pred 35 leti,« je dejal Obama v prvem odzivu na razsodbo. Dodal je, da je le malo temnopoltih moških v ZDA, ki niso doživeli ocenjevanja zaradi rase, in da bolečina, ki jo temnopolti Američani čutijo ob tem primeru, izvira iz tega, da so nanj gledali skozi izkušnje in zgodovino. Zavedajo se tudi rasne neenakosti pri izvajanju kazenske zakonodaje.

Obama osebno

Obama je v neobičajno osebnem nagovoru še dejal: »Zelo malo je Afroameričanov v tej državi, ki jih med nakupovanjem v trgovini niso zasledovali. To vključuje tudi mene.« In nadaljeval: »Najverjetneje zelo malo Afroameričanov ni doživelo tega, da bi med hojo po cesti slišali zaklepanje ključavnic na avtomobilih. To se je dogajalo tudi meni, vsaj preden sem postal senator.« »Zelo malo Afroameričanov ni izkusilo tega, da se je ženska, potem ko so vstopili v dvigalo, živčno oprijela svoje torbice in zadrževala dih, dokler ni zapustila dvigala. To se dogaja pogosto,« je med drugim po poročanju CNN še povedal Obama.

Varnostnik zasledoval mladoletnika na poti iz trgovine

Zimmerman je 26. februarja lani v Sanfordu pri Orlandu ustrelil Martina, ki se je vračal iz trgovine domov. Najstnik se je soočil s Zimmermanon in ga vprašal, zakaj ga zasleduje, zapletla sta se v pretep, Zimmerman je izvlekel pištolo in Martina ubil. Floridska porota je Zimmermana preteklo soboto oprostila, pri čemer je sledila zakonu, ki dovoljuje uporabo smrtonosne sile v primeru občutka ogroženosti.

Oprostilni sodbi so sledili množični protesti po ZDA, več kot milijon ljudi pa se je podpisalo pod peticijo z zahtevo, da pravosodno ministrstvo ZDA preganja Zimmermana po zvezni zakonodaji zaradi kršenja državljanskih pravic Martina.

V nepričakovanem nastopu pred novinarji se je Obama poklonil dostojanstvu Martinovih staršev in opozoril, da bi zatekanje k nasilju po razsodbi floridske porote zmanjšalo dostojanstvo njegove smrti.

Pozval je tudi k reviziji spornih zakonov, kot je omenjeni zakon na Floridi, ki dovoljuje uporabo smrtonosne sile v primeru občutka ogroženosti. Pozval je še k boljšemu urjenju varnostnih sil na državni in lokalni ravni, da bi zmanjšali nezaupanje v sistem, do katerega zdaj včasih prihaja.

Deli s prijatelji