ZDAJ GRE ZARES

Avstrijci v strogi nadzor meje, kaj pravi Cerar?

Objavljeno 20. januar 2016 00.08 | Posodobljeno 20. januar 2016 00.08 | Piše: T. L.

Končno odločitev o vračanju ekonomskih migrantov bo Avstrija sprejela jutri. Neuradno pa naj bi Avstrijci nadzor začeli izvajati jutri.

V Evropo ne prihajajo, ker bi iskali varnost, ampak zato, ker si želijo boljše življenje, kot ga imajo v taboriščih, pravi Orban.

LJUBLJANA – Kar se je napovedovalo, se bo tudi uresničilo. Že jutri se začne na avstrijski meji s Slovenijo izvajati poostren začasni nadzor, spremenjeni režim na slovensko-avstrijski meji pa naj bi v polno veljavo stopil s februarjem, poroča RTV Slovenija in se pri tem sklicuje na neuradne vire. Dokončna odločitev bo sicer sprejeta jutri na Dunaju.

V oddaji Odmevi na nacionalni televiziji je bil gost premier Miro Cerar, ki je na vprašanje, ali ima informacije, da bi Avstrijci zaprli meje, odgovoril: »Danes se to ne bo zgodilo, je pa možnost, da se bo v prihodnjih dneh.« Dodal je, da so v nenehnem stiku z avstrijsko oblastjo.

Cerar je potrdil, da se situacija nagiba v smeri, da Avstrijci ne bodo sprejemali ekonomskih migrantov. Nato je predstavil še enkrat predlog Slovenije, ki predvideva skupni nadzor na makedonski meji. »Če se zgodi ukrep z avstrijske ali nemške strani že na slovenski meji, so to neke solo akcije, ki ne prispevajo k skupni rešitvi,« je prepričan Cerar.

Avstrija zdaj dnevno vrača od nekaj deset do nekaj sto migrantov, je dejal Cerar. »To ni problem. Težava bo nastala, če jih bo začela zavračati v večjem številu.«

Dodaja, da nekaj tisoč ljudi lahko oskrbimo določen čas, več pa jih Slovenija ne more sprejeti. Kapacitete se sicer spreminjajo, je pa začasno prostora za nekaj tisoč migrantov. Na to se pristojne službe že dlje časa pripravljajo, trdi premier. 

Če Nemčija in Avstrija zapreta meje, bo tudi Slovenija zaprla mejo s Hrvaško. »Ne gre za našo avtonomno odločitev, ampak za situacijo, v katero so nas prisilili drugi. Ne moremo imeti preveč migrantov, ker zanje ne bomo mogli poskrbeti in še razpršijo se lahko.«

Deli s prijatelji