VOX POPULI

Arbitraža ne bo pokvarila dopusta

Objavljeno 10. julij 2017 17.40 | Posodobljeno 10. julij 2017 17.42 | Piše: B. K. P.

Tako so prepričani Slovenci, ki počitnikujejo na Hrvaškem. Kar 44 odstotkov vprašanih raje izbralo drugo destinacijo.

Kljub znova nekoliko bolj napetim odnosom se jih bo precej odpravilo na hrvaško obalo. Foto: Petar Nikolič

Ljubljana • Konec junija so bile številne oči uprte v televizijske zaslone, kjer so prenašali odločitev arbitražnega sodišča glede meje s Hrvaško. Na trnih so bili predvsem prebivalci nekaterih vasi, ki so leta živeli v nemogočih razmerah – s hišo v Sloveniji in hlevom ali njivo na Hrvaškem. Joško Joras je ob odločitvi, da njegova hiša ostaja na hrvaški strani, onemel. Več veselja je požela odločitev glede Piranskega zaliva, za katerega so v Haagu določili, da ga tri četrtine pripada Sloveniji. Hrvaška stran je odločitev sprejela bolj mrkogledo in hrvaški premier Andrej Plenković je precej razburil Slovence z izjavo, da jih arbitražna sodba ne zavezuje in je ne bodo uveljavili kot takšne, ne glede na stališča katere koli druge države ali mednarodne organizacije.

Ni jih strah
In glede na anketo, ki jo je za Slovenske novice opravil oddelek za tržne raziskave STIK, vprašani takšno ravnanje obsojajo. Kar 90 odstotkov ljudi je namreč na vprašanje, ali se strinjajo s stališčem Hrvaške, ki odločitve arbitražnega sodišča ne priznava, odgovorilo z ne. Ali je za to, da Hrvaška razsodbe ne priznava, kriva Slovenija, pa je 39 odstotkov vprašanih odgovorilo z da, le osem odstotkov manj pa meni, da ne. Se pa veliki večini vprašanih, kar 68 odstotkom, odločitev arbitražnega sodišča zdi sprejemljiva oziroma menijo, da predstavlja nekakšen kompromis. Da je odločitev krivična, je prepričanih 17 odstotkov vprašanih, 11 odstotkov pa meni, da je pravična. Kljub znova nekoliko bolj napetim odnosom med Slovenijo in Hrvaško pa se 43 odstotkov ljudi, zajetih v tokratno anketo, ne namerava odreči počitnicam pri naših južnih sosedih. Odstotek več bo za letošnjo poletno destinacijo raje izbral kaj drugega. Tistih, ki se odpravljajo na hrvaško obalo, ni prav nič strah, da bi jim odločitev arbitražnega sodišča lahko pokvarila dopust. Na vprašanje, ali bo njihov dopust pri južnih sosedih obremenjen s strahom in ogroženostjo, je 85 odstotkov vprašanih odgovorilo z ne, le pet odstotkov pa je takšnih, ki jim bo na dopustu nelagodno. Prav tako večina oziroma 69 odstotkov vprašanih med dopustom na Hrvaškem ne pričakuje neprijetnosti. Dva odstotka jih pričakujeta izzivanje in provokacije, enak delež pa žalitve in ponižanja.

Kot vedno smo vas tudi v tokratni anketi spraševali, katero stranko bi volili, če bi bile volitve jutri. S 15,5 odstotka je prvo mesto zasedla SDS. Dobra dva odstotka za njo sledi SD, z 10,4 odstotka pa je na tretjem mestu SMC. Slabih devet odstotkov anketirancev bi volilo Levico, 8,4 odstotka pa Novo Slovenijo. Daleč zadaj se je s 4,7 odstotka znašel Desus, še odstotek za njim pa SNS. Osem odstotkov vprašanih se volitev ne bi udeležilo, 6,7 odstotka je takšnih, ki ne bi volili nobene stranke, 6,9 odstotka pa je še neodločenih.

Deli s prijatelji