NA PIKI

Aljana z zadnje strani, karikaturistka z jajci

Objavljeno 13. maj 2011 23.32 | Posodobljeno 14. maj 2011 08.35 | Piše: Maja Debeljak

Naša Aljana je imela že 40 razstav karikatur, celo pri zapornikih na Dobu

Vsak dan porabi kar nekaj ur: ne toliko za risanje, ampak bolj za idejo.
Karikaturistka Aljana Primožič, na Slovenskem pravzaprav edina dama v tej kdo ve zakaj pretežno moški združbi, je, kot pravijo mnogi, zares baba, ki ima jajca. V narekovaj tegale ne dam, zato ker ji to bržčas ne bi bilo všeč. Je namreč preveč neposredna, da bi si želela kakšne jezikovne ali drugačne cenzure, čeprav jo je že doletela tudi ta, ampak o tem pozneje.

Poleg tega bi Aljana, z drobižem let preko abrahama v najboljši formi, skoraj raje kot politike in ekonomiste ves čas risala kurbe, tudi z natančnimi detajli njihovega delovnega orodja, pa debele župnike, zato ker suhega pač še ni srečala.

Aljana je že vrsto let dvorna karikaturistka Slovenskih novic. Kadar gre na dopust in takrat pač ne riše, ker za to nima časa, saj med drugim seksa, kot je nekoč pojasnila uredniku, se v uredništvo vsuje kopica klicev ogorčenih bralcev, ki brez njenih karikatur ob jutranji kavi ostanejo brez zabave, ki jo prinaša njen komentar aktualnega dogajanja.

Njeno karikaturo si z nasmeškom ogledajo v pol minute, ne vedoč, da ona zanjo vsak dan porabi nekaj ur. Ne toliko za risanje, ampak bolj za idejo. Hvala bogu ji slovenski vsakdanjik ponuja dovolj gradiva, če je glava prazna, pa z idejo vskoči njen partner, aforist Milan Fridauer - Fredi.

Precej let in različnih izkušenj – od moža in očeta njenih dveh hčera, ki pa ni bil najbolj nežen z njo, in potem človeka, ki se je ves čas tresel, da jo bodo zaradi njenih karikatur zaprli – je bilo potrebnih, da je srečala to svojo, po letih sicer malo mlajšo sorodno dušo, prostodušno pove Aljana, če jo o tem pač povprašate.

Zavetje sta s Fredijem v zrelih letih našla v bajno lepih Halozah, kjer so najzgovornejši ptiči; za ljudi, ki jih skrbi predvsem to, kakšno bo vreme za delo v vinogradih, pa je predvsem prijazna in ljudska gospa, kako slavna karikaturistka je, pa jim je rahlo vseeno. Blagodejno za njeno dušo.

Aljana se s slavo ne obremenjuje prav dosti, je pa rada med ljudmi. Ne le z vsakodnevnim komentarjem aktualnega dogajanja v Slovenskih novicah, ampak tudi z mnogimi razstavami svojih karikatur; blizu štirideset jih je že bilo. Med drugim tudi v zaporu na Dobu, in tam ji je bilo všeč predvsem to, da nobeden iz občinstva ne more pobegniti. Sicer pa si tam zaprti fantje tega menda niti niso želeli. Morda zato, ker se jim je Aljana s svojimi karikaturami zdela skoraj tako žleht kot oni. Ampak ona to, namreč žleht, noče biti. No, malo že, žaljiva pa ne. Toda nekateri od tistih javnih uslužbencev, ki jih upodablja, so zaradi njene pikrosti in neposrednosti pogosto nesrečni in tudi jezni.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: V državnem zboru so jo cenzurirali
Deli s prijatelji