NOVA STRATEGIJA

Ali bomo digitalni 
ali pa na repu EU

Objavljeno: 18.03.2016 10:07

Vlada je končno sprejela strategijo razvoja informacijske družbe.

LJUBLJANA – Vlada je včeraj v sklopu pobude Digitalna Slovenija 2020 uspešno spravila pod streho (potrdila, določila) strategijo razvoja informacijske družbe za prihodnja tri, pravzaprav skoraj štiri leta. Članicam in članom ministrskega zbora je vsebino, namen in pomen Strategije razvoja informacijske družbe do leta 2020 in Načrta razvoja širokopasovnih omrežij naslednje generacije do leta 2020 predstavila ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič. Jasno, potem ko je vlada 25. februarja v sklopu iste pobude sprejela že strategijo kibernetske varnosti, je bil včerajšnji korak tako rekoč logičen. Končno, pohvale vredno, bo bržda marsikdo navdušeno pokomentiral novico: »Saj smo vendar v 21. stoletju, a ne?« Smo, ja. Temu celo ni mogoče ugovarjati. In globalizirani svet se res (z neverjetno hitrostjo) spreminja oziroma postaja vse bolj digitalen in virtualen.

Naše podeželje je zadnje v EU

Toda podatki za leto 2013, na katere se vlada med drugim sklicuje v Strategiji razvoja informacijske družbe do leta 2020, so več kot zgovorni: »Podatki s Semaforja Evropske digitalne agende (EDA) za leto 2013 kažejo, da je raven širokopasovne penetracije (delež gospodinjstev s širokopasovnim priključkom) v Sloveniji pod povprečjem EU (SIovenija 74,2 odstotka, EU 75,9 odstotka). Leta 2013 je bilo v Sloveniji 26,28 širokopasovne povezave na 100 prebivalcev, kar je prav tako pod evropskim povprečjem. Pokritost gospodinjstev s standardnimi fiksnimi širokopasovnimi omrežji v desetih državah članicah EU presega 99 odstotkov, medtem ko je Slovenija s 73,6 odstotka med štirimi državami članicami EU z najnižjo pokritostjo, v primeru pokritosti podeželja pa je z zgolj dobrimi 10 odstotki celo na zadnjem mestu, itn.« Je, torej, slovensko podeželje manj informacijsko razvito celo od romunskega, bolgarskega, grškega in ciprskega? Žal res. Slovenija, kot je ugotovila vlada, »po razvitosti informacijske družbe primerjalno že desetletje in pol vztrajno pada, kar se nedvomno negativno odraža na drugih razvojnih področjih«. To naj bi bilo namreč »posledica bistveno prenizkih vlaganj v razvoj informacijske družbe ter premajhnega splošnega zavedanja pomena informacijsko-komunikacijskih tehnologij in interneta za razvoj gospodarstva, države in celotne družbe«. Bo kar držalo. Je pa tudi res, da papir, kot si včasih priznamo v trenutkih iskrenosti, prav vse prenese. Zato ni dovolj, da svoje cilje, četudi še tako dobronamerno, zapišemo v besedilo strategije za naslednjih nekaj let.

Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.