PRESTRAŠENA IN ZASKRBLJENA

VIDEO: »Zmrazi me, ko grem mimo: žerjav na Bavarcu se maje«

Objavljeno: 06.03.2016 06:41Posodobljeno: 06.03.2016 06:42

Bralka Anja je opazila, da se žerjav na Bavarskem dvoru nevarno maje.

  • Žerjava na Bavarskem dvoru

LJUBLJANA – V okolici Bavarskega dvora potekajo obsežna gradbena dela, ki bodo zaprla eno od gradbenih lukenj v središču Ljubljane: tisto, ki že leta in leta zeva ob križišču, kjer se sekajo Slovenska, Tivolska in Dunajska cesta ter Trg Osvobodilne fronte. Na tem mestu bo, kot je znano, zrasel hotel Intercontinental Ljubljana, ki naj bi ga krasilo pet zvezdic. Kakor koli že, okolica gradbene jame trenutno prav nič ne spominja na stavbo, v kateri se bodo lahko v luksuzu sproščali hotelski gostje. Še več, tisti, ki se redno gibajo v okolici bodočega hotela, znajo povedati marsikaj.

Kaos za pešce in kolesarje ...

Na nas se je tako obrnila bralka Anja, ki vprašuje, kako varna sta za okolico ogromna žerjava na gradbišču. Zaradi pomanjkanja prostora je namreč ob gradbišču na Slovenski cesti onemogočen prehod pešcem in kolesarjem, poleg tega pa je zaprt del ceste. »Za pešce in kolesarje na omenjenem območju vlada kaos. Po mojem mnenju bi bilo boljše, če bi od Dunajske proti Slovenski prehod za pešce in kolesarje prepovedali. Tako kot je iz smeri Trga Osvobodilne fronte proti Tivolski,« opozarja Anja.

... strašijo jo žerjavi

Ampak to ni vse, kar skrbi Anjo. »Resnično pa me kar zmrazi, ko pogledam vrtoglavo visoka žerjava. Zakaj? Ker kljub zapori ceste žerjav nevarno visi tudi nad delom, kjer je promet še dovoljen. In ker sem ga že nekajkrat ujela v (na pogled) nevarnem nihanju. Ne vedno, občasno. Ne vem, od katerih dejavnikov je odvisno, ampak vse skupaj ni videti preveč stabilno in varno, zraven pa je prometna cesta. Ste opazili? Poglejte v nebo večkrat in, verjemite, tudi vam ne bo lahko pri srcu,« je potožila bralka. 

Toda bralka Anja se lahko pomiri: nagibanje žerjava je povsem običajno. Majanje žerjava nevajenim očem morda ni prijetno, je pa potrebno za to, da se delo z žerjavom sploh lahko opravi. Žerjavisti imajo povedati marsikatero sočno zgodbico o tem, kako močno so se že nagibali v kabini na jekleni konstrukciji.