OBČINA HRASTNIK

Bralec trdi, da občina nima davčne blagajne: Jaz bi pa takoj dobil kazen

Objavljeno 26. marec 2016 20.45 | Posodobljeno 26. marec 2016 20.45 | Piše: Mo. S.

Preverili smo, ali davčna blagajna na občini Hrastnik obstaja in v katerih primerih jo tak organ mora imeti.

HRASTNIK – Od začetka leta so tudi pri nas pri gotovinskem poslovanju obvezne davčne blagajne. Pristojne službe izvajajo nadzore in tako se je v državno blagajno nateklo tudi že nekaj denarja od kazni.

A nekateri zavezanci davčne blagajne kljub vsemu nimajo, na kar namiguje tudi naš bralec. »Zakaj v Hrastniku na občini še vedno nimajo davčne blagajne?« vprašuje, češ da bi on pa takoj dobil kazen, če je ne bi imel.

Imajo jo, imajo tudi dokaz

Njegove besede smo preverili tudi na občini Hrastnik, kjer so nam pojasnili, da davčno blagajno imajo, priložili pa so nam tudi dokaz, da je res tako. »Mogoče je bilo mišljeno v zvezi z občinsko javno blagajno, tu pa je občina le zastopnik prejemnikov sredstev, za katere na osnovi podpisane pogodbe pobira gotovino brez plačila provizije (kar pomeni, da občani plačujejo položnice brez provizije; to plača občina), davčno potrjevanje računov pa izvedejo prejemniki sredstev, kar je uradno pojasnilo Fursa,« je dodal direktor občinske uprave Janez Kraner.

Še več: davčna blagajna pride v poštev le pri ekonomskih dejavnostih

Z vprašanji pa smo se obrnili tudi na Finančno upravo RS (Furs), kjer so pravila jasna. Državni organi in organizacije, organi lokalnih skupnosti ter druge osebe javnega prava v zvezi z dejavnostmi ali s transakcijami, ki jih opravljajo kot organ oblasti, po DDV-zakonodaji v glavnem niso zavezani k izdaji računa, so nam pojasnili.

Obstajajo pa izjeme: te veljajo v primeru, če ti organi opravljajo aktivnosti, ki imajo ekonomsko vsebino, torej spadajo v okvir ekonomske dejavnosti. »V slednjem primeru se za te aktivnosti po DDV-zakonodaji obravnavajo kot davčni zavezanci, ki morajo izdati račun za opravljene dobave in bodo v tem delu tudi zavezani k davčnemu potrjevanju računov,« nam je še povedala Barbara Škrinjar, ki je pri Fursu pristojna za stike z mediji.

Imate tudi vi za nas kakšno informacijo? Uporabite spodnji obrazec.

Deli s prijatelji