VPRAŠLJIVI TALENTI

Sramotni nastopi na slovenskem X Factorju

Objavljeno: 20.03.2012 07:40Posodobljeno: 20.03.2012 07:40

Dan po bučno napovedani oddaji X Factor komentarji dežujejo.

Spet se je pokazalo, da tudi Slovenci – v tujini je to že stalna praksa – najraje od vsega na televiziji spremljamo javno sramoto nekoga drugega. In pevski resničnostni šovi so najboljša izbira za vse možne sramote. Včerajšnji kontroverzni nastop prijateljic Ive in Maje v oddaji X Factor, ki sta na odru izjemno samozavestno zatrjevali, da sta naravnost briljantni pevki in da 'vesta, da bosta zelo dobro odpeli', je odličen primer avtomasakra. Punci sta namreč odpeli tako 'fauš', da je gledalce kar glava bolela, da pa je bila mera polna, sta v kamero kasneje besno zatrjevali, da zavrnitve komisije sploh ne razumeta. Danes je njun nastop namreč na spletnih forumih in facebooku dvignil daleč največ prahu in vsesplošne pozornosti, še posebej Ivina solzava izjava, da so jo 'tako iztirili, da sploh ne ve, če bo še kdaj pela, pa še noge jo bolijo'.

Nihče jim ne pove resnice

Skozi celotno oddajo se je ponovno večkrat pokazalo, da kandidatom strašansko primanjkuje samokritičnosti ali pa vsaj res iskrenih prijateljev. Ker so se prijavili mnogi brez kančka posluha in vokalnih sposobnosti, predvidevamo, da zase res mislijo, da znajo peti. Česar jim ne očitamo, saj najbrž marsikdo med njimi v svoji glavi zvoke sliši drugače, kot jih sliši okolica. Veliko žalostneje je, da jim nobeden od prijateljev ne pove, da resnično ne znajo peti. S tem bi jim prihranili veliko sramote. Obstaja možnost, da tudi oni vsi po vrsti slišijo narobe, toda to je že znanstvena fantastika. 

Fant, ki je namreč sinoči skušal biti slovenski Jasmin Stavros, je namreč z odra odšel zgroženo, češ da ne razume, zakaj ni dobil potrditve, če pa tako neverjetno dobro poje. To, da dobro poje, mu iz dneva v dan namreč zatrjujejo domači in prijatelji. Kakšna škoda, da mu med njimi doslej ni vsaj eden povedal resnice.

Zaljubljenost vase je minus

Da je meja med samozavestjo in samovšečnostjo res tanka, je pokazal tudi radijec Klemen Bunderla, ki jo je z velikim korakom prestopil in je lahko samo srečen, da je kljub izjemni aroganci in napihnjenemu egu komisija glasovala zanj. Če ne bo uspel ravni enega in drugega v nadaljevanju krotiti, nima nobenih možnosti, da bi slovensko občinstvo glasovalo zanj, saj v času, ko je že v političnem svetu preveč arogantnežev z velikimi besedami in malimi dejanji, to enostavno ne bo šlo.

'Odpuljeni' Primorec in vrhunska Korošica

Po neskončnem številu vokalno čisto zgrešenih nastopov in nekaterih redkih vmesnih svetlih točkah sta na koncu čast oddaje rešila Primorec Matija Jahn, ki je z vrhunskim vokalom odpel sicer sila težko Mikino pesem Grace Kelly, in čisto zadnja nastopajoča, Korošica Ajda Kovačič, na prvi pogled pretirano otročja punca, sicer pa vrhunska pevka, ki se bo nedvomno znašla v finalu. Matija je glede na odzive na spletu danes očaral Slovence kljub netipično zvezdniškemu videzu – navdušil jih je s pristnim vokalom, skromnostjo in iskrenostjo, Ajda pa z vokalom, ki 'trga gate'.

Jadranka blestela

Dotaknimo se še druge strani reflektorjev – komisije. Da atmosfero generalno rešuje Jadranka Juras, je bilo jasno že po prvih petih minutah. Prav lepo je med tremi odločujočimi po dveh mučnih sezonah Talentov končno imeti žensko, ki zna pravilno slovenščino, je sposobna smiselno povezati več stavkov v celoto in daje jasno vedeti, da ve, za kaj gre. Tudi nekdanji šankrokovec Aleš Uranjek je bil še kar zgovoren, Damjan Damjanovič pa bi lahko pogosteje namesto 'nimam več kaj dodati, sta onadva že vse povedala' raje dodal še svojo perspektivo. Od njega si želimo še več energije!

Kje je kakšen Simon Cowell?

Izjemno smo pogrešali tudi večjo neposrednost vseh treh. Nekaterim tekmovalcem bi namreč morali kar v obraz po vzoru tujega 'resničnostnega' mogula Simona Cowella povedati, da obupno pojejo in da nikoli ne bodo mogli narediti pevske kariere. To bi bilo konec koncev dobro tudi zanje, saj bi lahko v prihodnosti energijo namesto v petje usmerili v kaj bolj smiselnega.

Obetavna prva oddaja, ki je pokazala, da je v Sloveniji kljub nenehno poudarjeni majhnosti še zmeraj dovolj ljudi, ki zmotno mislijo, da znajo peti, in takih, ki res briljirajo. Eni in drugi nas bodo najverjetneje še kar nekaj nedelj kovali pred male zaslone ...

Povezane vsebine