V PRAVI DRUŽBI

Zakaj jesti jabolka s temno čokolado

Objavljeno 03. april 2015 09.00 | Posodobljeno 03. april 2015 09.00 | Piše: M. F.

Losos, jabolka, ohrovt in rdeči fižol so v pravi družbi zdravju še bolj prijazni.

V družbi temne čokolade so jabolka močnejši zaveznik zdravja.

Zdrava živila in njihova pravilna priprava ohranjajo naše zdravje in preprečujejo številne bolezni. Ob tem nam zagotavljajo prepotrebno energijo za premagovanje vsakodnevnih naporov. Čeprav so že sama po sebi učinkovita, so v nekaterih kombinacijah še boljša. Oglejte si nekaj takih parov, za katere bi upravičeno lahko rekli, da so najboljši.

Losos in zelena zelenjava

Da bi telo iz hrane počrpalo kalcij, potrebuje dovolj vitamina D. Ta poskrbi, da kalcij prek prebavil preide v kri. Ena od odličnih kombinacij, ki k temu pripomore, je losos z zeleno listnato zelenjavo, kot so ohrovt, blitva in špinača. Prav ta zelenjava je namreč bogat vir kalcija, losos pa vitamina D.

Losos in česen

Še ena kombinacija z lososom, tokrat v družbi česna. Ta varuje pred boleznimi srca, saj zmanjšuje količina holesterola v krvi. V raziskavi, objavljeni v publikaciji The American Journal of Nutrition, so sodelujoči, ki so na dan zaužili 900 miligramov česna in 12 gramov ribjega olja, slabi holesterol zmanjšali za 12,2 odstotka.

Brokoli in paradižnik

Ne samo da sta skupaj na krožniku videti zelo lepo, tvorita tudi odlično kombinacijo za boj proti tumorjem. Dokazano je namreč, da prehrana, bogata z brokolijem in s paradižnikom, tveganje za maligna obolenja zmanjša za 52 odstotkov. Za primerjavo: paradižnik sam tveganje ublaži za 34 odstotkov in brokoli, zaužit samostojno, za 42.

Brstični ohrovt z olivnim oljem

Brstični ohrovt se ponaša v visoko vrednostjo vitamina K. Ta preprečuje zgoščevanje krvi in tako varuje pred krvnimi strdki, hkrati pa ohranja zdravje kosti. Ker je vitamin K topen v maščobi, je brstični ohrovt najboljši obogaten z olivnim oljem.

Ohrovt in mandlji

Ne veste, kako jih kombinirati? Najboljša načina sta smuti in solata. Ohrovt je med drugim bogat z vitaminom E, ki krepi imunski sistem in pomaga v zaščiti pred rakom ter boleznimi srca. Prav tako je pomemben za zdravo kožo. Ker sta tako kot vitamin K tudi vitamin E topna v maščobi, ga uživajte skupaj z lupinastimi sadeži, ki vsebujejo nenasičene zdrave maščobe.

Temna čokolada in jabolka

V zaščiti pred srčno-žilnimi boleznimi so jabolka in temna čokolada močni zavezniki. Sočna jabolka, zlasti rdeča, vsebujejo flavonoid kvercetin, ki deluje protivnetno. Ko si za malico privoščite sadež, mu dodajte košček temne čokolade, ki je bogata s katehini, in dobili boste odlično kombinacijo za preprečevanje nastanka krvnih strdkov.

Rdeči fižol in rdeča paprika

Še ena lepa kombinacija na krožniku in idealna za zdravo solato. Rdeči fižol vsebuje veliko železa, organizem pa iz njega dobi le približno 20 odstotkov celotne vrednosti. Da bi izboljšali izkoristek železa, potrebujete vitamin C, s katerim je bogata paprika.

Žita, česen in čebula

Žita so odlična za zdravje, saj vsebujejo veliko cinka in železa, a organizem ju težko absorbira. Prav zato potrebuje živilo, ki ta proces pospeši. Tu odigrata svoji vlogi česen in čebula, ki pripomoreta k boljšemu izkoristku železa in cinka v organizmu. Če pečete domači kruh, mu dodajte malce česna in čebule, ju umestite v sendvič iz polnozrnatega kruha ali dodajte rjavemu rižu.

 

Deli s prijatelji